Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2014. do 2017.

Katoličkoj Crkvi iz proračuna isplaćeno 1,06 milijardi kuna, Srpskoj pravoslavnoj Crkvi 27 milijuna

Crkvama 1,12 milijardi kuna (Foto: Vlada RH)
Crkvama 1,12 milijardi kuna (Foto: Vlada RH) Foto: Vlada RH
Vlada je odgovarajući na pitanje zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš otkrila koliko su novca iz proračuna u protekle tri godine dobile Katolička Crkva i ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Od razdoblju od 2014. do 2016. Vlada je vjerskim zajednicama iz proračuna isplatila 1,12 milijarde kuna. Od toga je najveći iznos dobila Katolička Crkva kojoj je u tri godine isplaćeno 1,066 milijardi.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Ilustracija "Oni imaju glas i ime" Novi skandal u Katoličkoj crkvi: Seksualno zlostavljano više od 4800 maloljetnika - "Ovo je tek vrh ledenjaka"

2014. isplaćeno joj 388,14 milijuna, 2015. godine 380,088 milijuna, a 2016. godine 297,851 milijuna kuna.

Nakon Katoličke slijedi Srpska pravoslavna Crkva kojoj je u istom periodu isplaćeno 27,6 milijuna kuna. Islamska zajednica dobila je 8,4, a Evangelistička 2,6 milijuna kuna.

Vlada je temeljem Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz proračuna izdvojila sredstva za 19 vjerskih zajednica za njihovo djelovanje na odgojnom, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.

Kad je riječ o ugovorima sa Svetom Stolicom, iz Vlade poručuju kako se sredstva odnose na „troškove za općedruštveno vrijedan rad Katoličke Crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke Crkve“.

Katoličkoj Crkvi isplaćuju se i sredstva prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene