Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Bogojavljenja

Katolici proslavili Sveta tri kralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolici slave blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Jedan je to od najstarijih kršćanskih blagdana koji su mnogi proslavili odlaskom na misu.

Vjernici obilježavaju dolazak Baltazara, Gašpara i Melkiora u Betlehem kako bi se poklonili tek rođenom Isusu. Darivali su ga zlatom, tamjanom i smirnom što itekako ima simboliku. 'Zlato kao pravome kralju nešto što čovjek najbogatije, najsvetije može imati, priznaju ga time kraljem. Tada mu daruju tamjan kao pravome Bogu i treće, smirnu, aloju, miomiris kao pravome čovjeku, ispričao je Ivica Budinščak iz povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Današnji blagdan zovemo i Bogojavljenje.

>> Evo što uraditi s božićnim drvcem!

Vjernici su jedan od najstarijih kršćanskih blagdana proslavili na svetim misama i u krugu obitelji. Božićno razdoblje traje još tjedan dana, do Krštenja gospodnjega. 'Nekad prije, u starini, su se borovi u crkvi držali skroz do svijećnice. Danas, evo, na Krštenje gospodnje završava božićno vrijeme i tada bi i trebalo raskititi bor', rekao je Budinščak.

Pročitajte i ovo Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Pojačan promet FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene" Slika nije dostupna Da ne bude iznenađenja Provjerite: Doznajte rade li trgovine i trgovački centri na blagdan Svih svetih

Mnogi se i danas drže starih običaja.'To traje kod nas čak možda i do drugog mjeseca, budući da je bolja sreća sad kako je umjetni da iglice ne opadaju, a inače do drugog mjeseca, prije ne i zbog njih'. Naravno, na veliku radost mališana kojima božićno vrijeme nikada ne može dosaditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene