Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijela regija ispred nas

Po medijskim slobodama Hrvatska pala za 33 mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija Reporteri bez granica objavila je novo izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu u kojem je Hrvatska rangirana na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na prošlogodišnje izvješće.

Lošem plasmanu Hrvatske na ljestvici najviše je pridonijelo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića te pritisak koji prati istraživačko novinarstvo o zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata, što ga čini rijetkim i opreznim, navodi RSF. Tako ova medijska organizacija u svom izvješću navodi da su u ‘Hrvatskoj neki aspekti srpsko-hrvatskih odnosa izvor napetosti te da u medijima o tome nije dopušteno izvješćivanje’. ‘Novinari koji prekrše taj tabu često postaju metom nasilja.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

17,17 negativnih bodova

Za napade na novinare također su odgovorne i skupine organiziranog kriminala’, navodi se u izvješću, u kojem se u tom kontekstu spominje i ubojstvo vlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Nike Franjića, koje je ‘šokiralo hrvatsko društvo’.  Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ocijenjena sa 17,17 negativnih bodova, dok je u prošlogodišnjem izvješću s 8,5 negativnih bodova bila na 45. mjestu u svijetu. Sve susjedne zemlje u izvješću za 2009. ocijenjene su bolje od Hrvatske te se tako Mađarska nalazi na 25. mjestu ljestvice, Slovenija je 37., BiH 39., Italija 49., Srbija 62., a Crna Gora je na 77. mjestu.

RSF je u izvješću naglasio da se u ovoj godini nastavio pad medijskih sloboda u brojnim europskim zemljama, dok su izborom Baracka Obame na mjesto predsjednika porasle slobode medija u SAD-u. Isto tako, izraelska ofenziva na palestinske teritorije krajem 2008. dovela je do dramatičnog pada medijskih sloboda u Izraelu. ‘Uznemiravajuće je jer brojne europske demokracije, poput Francuske, Italije i Slovačke, nastavljaju padati na ljestvici iz godine u godinu’, rekao je Jean-Francois Julliard, glavni tajnik RSF-a čije je sjedište u Francuskoj. ‘Europa bi trebala biti primjerom poštivanja građanskih sloboda. Kako možete kritizirati nepoštivanje ljudskih prava u drugim zemljama ako se sami kod kuće ne ponašate kako treba?’, upitao se Julliard.

Francuska je pala za osam mjesta, na 43., Slovačka je 44. pošto je pala za čak 37 mjesta, dok je Italija pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. Slovačka je drastično pala na ljestvici zbog usvajanja novog zakona koji je uveo ‘opasan koncept’ davanja automatskog prava na odgovor svima koje mediji kritiziraju, te koji je ministru kulture ‘dao znatan utjecan nad medijima’, smatra RSF. Gubitak medijskih sloboda još je drastičniji u Izraelu, koji je pao za 47 mjesta na 93. ‘Ovaj strmoglavi pad znači da Izrael više nije medijski najslobodnija bliskoistočna zemlja, te da se nalazi iza Kuvajta (60.), Libanona (61.) Ujedinjenih Arapskih Emirata (86.)’, priopćio je RSF. S druge strane, SAD se popeo za 20 mjesta, na 20. mjesto, uglavnom zahvaljujući ulasku Baracka Obame u Bijelu kuću. RSF-ovo izvješće mjeri stupanj slobode koju novinari i medijske organizacije uživaju u pojedinoj zemlji, te napore pojedinih vlada da se ta sloboda poštuje. Poredak u ovogodišnjem izvješću temelji se isključivo na situaciji između 1. rujna 2008. i 1. rujna 2009. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene