Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednica B. Petrova za Dnevnik.hr

ŽENA KOJA ĆE VODITI METKOVIĆ O motivima i planovima za grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katarina Ujdur, donedavna zamjenica gradonačelnica Metkovića, preuzet će dužnost gradonačelnice nakon što je Sabor imenovao novu Vladu, a povodom nove dužnosti za Dnevnik.hr odgovorila je na nekoliko pitanja.

Nakon što je Božo Petrov ušao u Vladu, Katarina Ujdur, njegova donedavna zamjenica i osoba koja se brinula o gradskim financijama, preuzima dužnost gradonačelnice Metkovića. Mlada poduzetnica vodit će grad koji je zbog njegovog dosadašnjeg gradonačelnika bio pod većom pažnjom javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko Jamba Bitka za Metković: Ujdur i Milan ne prestaju s prepucavanjima Slika nije dostupna Dugo prebrojavanje Veliki preokret u Metkoviću: Most u nekoliko minuta prešao u vodstvo

Službeno bi dužnost gradonačelnice trebala preuzeti kada Božo Petrov podnese ostavku na mjesto gradonačelnika što se mora dogoditi u roku od osam dana od imenovanja na njegovu novu dužnost - potpredsjednika Vlade.

Na pitanje hoće li promjenom čelne osobe biti i promjena u prioritetima među projektima u Metkoviću, Ujdur kaže kako se nastavlja sve kako je i dogovoreno prije nego Petrov napusti ured. 'Nastavljam sve dogovorene projekte, a najveći su nam prerađivački pogon i komunalna infrastruktura na području grada', kaže Ujdur za Dnevnik.hr.

Razvoj grada prioritet je Mosta iz kojeg dolazi, a želja joj je da u budućnosti Metković izgleda 'kao uređen europski gradić kojemu je vraćen sjaj negdašnjeg kulturnoga i gospodarskog središta Neretve.' Dodaje kako vjeruje da će gradska vlast osigurati kvalitetnije uvjete za život i motivirati mlade i obrazovane na povratak.

Prije nego je ušla u političke vode radila je u svojoj tvrtci, a taj je posao zadržala i danas. Razlike u privatnom i javnom sektoru su i više nego očite. 'Privatni je sektor dinamičniji, brže se donose odluke, uzbudljiv je. Javni je odgovornost jer vam je darovano golemo povjerenje i ne smijete ga iznevjeriti pogrešnim odlukama', kaže Ujdur koja volontira obavljanjem dužnosti za grad.

‘Odluka da volontiram i odreknem se prava na naknadu u iznosu od 2. 500,00 kuna, posljedica je želje da darujem nešto svom Metkoviću i da ga svi, bez obzira na političku boju, snažnije otrgnemo sivilu’, pojašnjava Ujdur.

Nije željela ništa posebno isticati kao svoj uspjeh u radu za grad, kaže da je to timski rad. ‘Naš zajednički uspjeh danas su stabilne financije, redovite plaće, uglavnom odgovornije ponašanje prema proračunu’, ističe.

Na pitanje gdje se vidi za deset godina odgovara: ‘Prije pet godina nisam ni sanjala politiku, a evo, postajem obnašateljica dužnosti gradonačelnika. Znam, jedino da ću i dalje biti kotačić kretanja prema boljitku. Vjerujte, ima smisla, kolikogod zvuči utopijski!’

U tijeku postupak o sukobu intersa

Protiv Ujdur je 15. prosinca pokrenut postupak o sukobu interesa budući da radi u privatnoj firmi i za Grad Metković.

U trgovačkom društvu Frigo Bonsai d.o.o. zaposlena je od 1. srpnja 2010., a 20. listopada 2010. imenovana je direktoricom u obiteljskoj tvrtci. Ugovor o radu potpisala je 20. listopada 2010. te je za obavljanje poslova direktorice primala plaću u iznosu od 8.759,31 kuna bruto mjesečno.

'Kazna će mi biti izrečna, platit ću je normalno', kaže Ujdur. 'Kako je potpuno neosporno da je naknada koju sam imala primati za svoj rad u Gradu Metkoviću u visini od jedne kune simbolična, nastavila sam i dalje biti zaposlena u Frigo Bonsai d.o.o. smatrajući da na taj način činim dobro za Grad Metković, jer je moje zaposlenje u obiteljskoj tvrtci naravno značilo i jednu plaću manje koju Grad ima isplaćivati. Također sam se odrekla naknade na koju sam imala pravo kao volonter koja je iznosila 2.500 kuna neto mjesečno. Kao zamjenica Gradonačelnika potpisala sam i izjavu o postojanju sukoba interesa u smislu članka 13. Zakona o javnoj nabavi, ista je javno objavljena i dostupna na web stranici Grada Metkovića pod dijelom UPRAVA.

Smatram kako je potrebno posebno napomenuti, kako društvo Frigo Bonsai d.o.o. nikada nije poslovalo kako sa Gradom Metkovićem tako i s Ustanovama i društvima kojih je Grad osnivač, kao niti sa ijednom drugom jedinicom lokalne ili područne (regionalne) samouprave sa kojom sam imala kontakte i ostvarivala suradnju obnašajući dužnost zamjenice Gradonačelnika Grada Metkovića kao volonterka. Iz svega prethodno navedenoga smatram kako je razvidno da kao zamjenica gradonačelnika nisam nikada stavila privatni interes ispred javnog', kazala je Ujdur.

Napominje da je otkaz u svojoj firmi dala 30. prosinca 2015., čim je dobila obavijest o sukobu interesa, a otkazni rok je u tijeku. Kada službeno postane obnašateljica dužnosti gradonačelnika imat će osnovicu plaće 3.890 kuna i platiti kaznu koju joj dodijeli Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

'Moj motiv nije veća plaća. Prelazim službeno u Grad, jer smatram da gradonačelnik ne mogu biti volonterski nego moram biti prisutna 0-24. Moja plaća će biti po istoj osnovici i koeficijentu kao i gospodinu Petrovu: 3.890 osnovica, a 3,052 koeficijent', zaključuje Ujdur.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene