Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorili i sindikat

Katarina Peović tvrdi da Kraš uz milijunsku dobit dijeli otkaze: ''Otišlo je novih 20 radnika, a idućih 20 se sprema otići''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica iz Radničke fronte Katarina Peović upozorila je na svom Facebooku da tvrtka Kraš otpušta radnike unatoč milijunskoj dobiti.

Katarina Peović, saborska zastupnica iz redova Radničke fronte, napisala je na svom Facebooku je prošle godinu jednu od najboljih dobiti imala tvrtka Kraš EZOP, ali i da je ta ista tvrtka, prema riječima radnika koji su javili Radničkoj fronti, prošle godine smanjila plaće radnicima, a prije nekoliko mjeseci otpustili su 40 radnika.

Pročitajte i ovo Dimna bomba na Markovu trgu Nije ju omelo Za vrijeme govora Katarine Peović na Markovu trgu aktivirana dimna bomba Ilustracija lažni oglasi Naši poznati znanstvenici i liječnici žrtve su krađe identiteta: Potpuno su nemoćni

''A u prosincu 2019. godine tvrtka je sma''njila otpremnine na iznos 6 (šest) prosječnih mjesečnih bruto plaća ostvarenih u tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu, dok su prije te izmjene iznosile jednu polovinu prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada'', piše.

Dodaje kako nije samo riječ ''o tvrtki koja posluje s dobrom dobiti, a otpušta radnike'', već i tome da ''je Kraš primio i potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec travanj u iznosu od čak 5.7 milijuna kuna! Bez obzira na to, u svibnju se nastavlja s pritiskom na radnike i radnice da potpišu prestanak radnog odnosa. Otišlo je novih 20 radnika, a idućih 20 se sprema otići''. 

KRAŠ - TVRTKA S MILIJUNSKOM DOBITI KOJA OTPUŠTA RADNIKE Objavljeni su podaci o dobitima tvrtki prošle godine – jednu od...

Posted by Katarina Peović on Sunday, August 9, 2020

Saborska zastupnica kaže i da je sindikat PPDIV na upozorenja RF-a odgovorio da će Kraš zaposliti stotinu novih radnika. ''S nestrpljenjem čekamo rujan da provjeri koliko su zbilja u Krašu ljudi zaposlili i na koji rok. No radnici nas već upozoravaju kako je u Krašu evidentan realan višak zaposlenih u administraciji, zadnjih par godina broj zaposlenih u administraciji i proizvodnji je gotovo izjednačen'', piše zastupnica.

Peović nastavlja da, ''po starom prokušanom receptu, problemi uspješnih tvrtki počinju njihovom privatizacijom''.

''Problemi radnika počinju u studenom 2019. kada je KRAŠ ESOP prodan MI PIVAC. Tvrtka je već pod istragom DORH-a zbog sumnjivih uvjeta prodaje dionica braći Pivac. No i mimo mogućih malverzacija – sam okvir privatizacije treba dovesti u pitanje'', napisala je.

Ne pristati na mantru da nema načina

Dodaje da vladajući ''ne žele ispitati sam okvir deindustrijalizacije i propadanja domaće privrede'' i istaknula da se ne smije ''pristati na njihovu mantru da 'nema drugog načina'''.

''Ima, no taj način uključuje viziju društva u kojem jurnjavu za privatnim profitom treba zamijeniti proizvodnjom za zadovoljavanje temeljnih potreba društvene većine'', piše Katarina Peović.

Saborska zastupnica navodi ''radničko suupravljanje'' kao važan dio promjene jer su radnici, piše, ''motivirani da održe proizvodnju i svoja radna mjesta''.

''Demokratsko odlučivanje na radnom mjestu uz pomoć državnog intervencionizma bio bi prvi korak prema prevladavaju urušavanja privrede privatizacijama koje nas smjestile na ekonomsku periferiju EU i svele na uslužnu/ slugansku ekonomiju s niskom dodanom vrijednosti'', zaključuje Katarina Peović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene