Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PEDIJATARA NI ZA LIJEK

Gorući problem kojem se ne nazire rješenje: 1.400 mališana ostalo je bez liječničke skrbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je uočljiviji nedostatak liječnika u Hrvatskoj. U Kaštel Starom ostali su bez pedijatrice. Nakon odrađenog radnog vijeka u mirovinu je otišla pedijatrica koja se brinula o zdravlju oko tisuću i četiristo pacijenata.

Zamjene još uvijek nema, ali ni nezaposlenog pedijatra na burzi u cijeloj državi.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Sabine Tandare Knezović Burno na sučeljavanju o zdravstvu: Kandidati se sukobili oko brojnih vrućih tema Ilustracija, bol u trbuhu Proljev i povraćanje Haraju crijevne viroze: Iz bolnice poslali upozorenje građanima

Željana svoju jednoipolgodišnju Ivonu nakon loma ruke nije imala kamo odvesti. I drugi su roditelji u nevjerici jer su im djeca ostala bez pedijatra. Kažu, za umirovljenje dosadašnje pedijatrice znalo se i prije, a zamjene još nema.

"Upravo smo prije tri dana bili kod pedijatra. On je radio samo do pola dva popodne. Poslije toga su nam dali uputu za Split", rekla je Snježana Kapetan iz Kaštela Starog.

Sredinom kolovoza dosadašnja pedijatrica, koja se brinula za oko 1.400 mališana, otišla je u mirovinu. Tada je raspisan natječaj na koji se do današnjeg dana nije prijavio nitko. Na Zavodu za zapošljavanje trenutno nema niti jednog pedijatra. Voditelj primarne medicinske skrbi, doktor Rađa, vidi u tome nekoliko razloga.

"Pitanje znanstvenog napredovanja u Domu zdravlja puno je manje nego u bolnici. Pitanje same organizacije rada i, na kraju, pitanje novčanih primanja", rekao je voditelj primarne medicinske skrbi, Marko Rađa.

Zbog boljih primanja i otvorenih granica velik broj zdravstvenog kadra već se iselio iz Hrvatske. Preostali pedijatri preopterećeni su brojem pacijenata.

Uz pedijatre, na tržištu rada nedostaje i radiologa i ginekologa. Svi su oni, kažu iz struke, otišli za boljim uvjetima, u inozemstvo. Iz Doma zdravlja zato se nadaju da će ipak pronaći privremeno rješenje da "zaposle nekog bez specijalizacije, kao prijelazno rješenje do povratka prvog specijalizanta", rekao je doktor Rađa.

A do te promjene bi trebalo doći do kraja godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene