Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Skuplji struja i plin?

Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju navečer politički vrh sastao se na nekoliko sati u Vladi. Ne zna se službeno što je bila tema razgovora, no s obzirom na to da Vlada do srijede treba donijeti odluku o poskupljenju plina, nagađa se da bi to mogla biti jedna od tema sastanka.

U nedjelju navečer u Vladi su se sastali Andrej Plenković, Božo Petrov i Zdravko Marić. Povod tog neobičnog sastanka u nedjelju kasno navečer koji je trajao navodno sve do ponoći moglo bi biti najavljeno poskupljenje plina, ali službene potvrde za to nema.

Pročitajte i ovo Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Podaci Eurostata Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje Slika nije dostupna Manja primanja, manje cijene Hoćemo li komunalije plaćati po socijalnim kategorijama?

Iz Vlade su nam tek kratko potvrdili kako se sinoć u Banskim dvorima održao sastanak.

"Ovo nije prva radna nedjelja za premijera. Radi se i nedjeljom. Održan je jedan od raznih sastanaka koji se održavaju u Vladi. S partnerima u Vladi se razgovaralo o čitavom nizu tema", kazala je za DNEVNIK.hr glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Još uvijek nije poznato kolika će biti cijena plina nakon poskupljenja.

"Još se ne zna kada će se Vlada oglasiti, no ono što znamo je da, iako je nedjelja navečer, ovdje u Banskim dvorima traju sastanci. I mora da je riječ o iznimno važnoj temi, jer samo zbog ovog sastanka je iz Metkovića došao i Božo Petrov, a viđeno je i nekoliko ministara. Možemo samo pretpostaviti da je riječ upravo o cijeni plina. Imaju još samo dva dana da odluče koliko će to poskupljenje biti. Znamo da bi ona najgora varijata, 23 posto, bila veliki udar na građane, i u Vladi na svaki mogući način pokušavaju naći rješenje ne bi li taj udar ipak bio nešto blaži. Da se razgovaralo i cijelo popodne o rješenju potvrdio nam je i državni tajnik za energetiku Ante Čikotić. Kao što smo već rekli u iduća dva dana ta odluka mora biti donesena. Kako bi se smanjila cijena plina razmišlja se može li se na neke druge načine ublažiti taj udar, poput iznalaženja načina da se smanji cijena distribucije ili skladištenja plina. Što će na kraju odlučiti, a morat će odlučiti brzo, znat ćemo najkasnije u utorak", izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Barbara Štrbac.

Strepnje uoči poskupljenja

U sljedeća dva dana znat ćemo koliko će više novca biti potrebno izdvojiti za račune za plin. Ostvare li se najave o poskupljenju od 23 posto, to će biti značajan udar na buđete građana.

Za doktorat iz financija - mala mirovina, računi podmireni. Problem je što će biti i veći. "Kad primim mirovinu, najprije uzmem blok i kemijsku i izračunam koliko imam dati. Onda odem u poštu i dam. Dok platimo obaveze, ostane nam 1000 kuna. Onda znate kako se živi", kaže umirovljenik Ivan Bešvid.

Skuplja će im biti i kava zbog cijene plina. No koliko, znat će se u sljedeća dva dana, koliko je ostalo Vladi da donese odluku. Cijena će se mijenjati zbog liberalizacije tržišta.

"Kada na temelju razgovora i konzultacija dođemo do najboljeg rješenja, tada ćemo ga objaviti. Ove najave o poskupljenju, koje je neminovno, su preuranjene", kazao je premijer Andrej Plenković.

Plin u Hrvatskoj je 4,3 eura za 100 kilovata. U Europskoj uniji najskuplji je u Švedskoj - 11,3 eura, a najjeftiniji u Rumunjskoj - 3,3 eura.

Iako je sada jeftinija, naraste li naknada za obnovljive izvore energije, skuplja bi mogla biti i struja.

"I to konkretno kod kućanstava bi bilo negdje oko 216 milijuna kuna godišnje, a kod poduzetnika 324 milijuna kuna", kaže stručnjak za tarifiranje Nenad Kurtović.

Za građane - još jedan mogući udar. Cijene su potrošačima već narasle i to najviše od 2013. godine. U siječnju su na godišnjoj razini najviše rasle cijene prijevoza za 5,9 %, cijene goriva 12,8 %, restorana i hotela za 3 %, hrane i pića 2,5 %, cijene u sektoru zdravlja 2,4 %

Da poskupljenje neće moći izbjeći, misle i pekari. Vjerojatno će i kruh poskupjeti za kunu do kunu i pol. A cijena kruha već dugo raste. U posljednjih 5 godina kruh je poskupio 9 %, a kako u njegovoj cijeni značajnu ulogu ima i energija, najave pojedinih pekara treba shvatiti ozbiljno. I tek se nadati, da će siječanjske cijene - ipak pasti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene