Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val štednje u Hrvatskoj

'Minusi su iscrpljeni, izbjegavajte luksuz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od države, čija rastrošnost neprestano raste, građani se, pokazuju službene brojke, pokušavaju disciplinirati. Osobnu potrošnju smanjili su za deset posto.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, građani su se više okrenuli štednji, a manje novim kreditnim zaduživanjima. Građani su, očito, već neko vrijeme svjesni teške situacije u kojoj se nalazimo pa su na vrijeme počeli razmišljati kako da joj doskoče i na taj način koliko-toliko olakšaju si svakodnevne brige. Nezaposlenost raste iz mjeseca u mjesec, a oni koji imaju posao zbog sve većih troškova jedva izdržavaju. Tako su te iste troškove počeli rezati sa svih strana. Nakon višegodišnjeg pretjeranog zaduživanja, sve manje hrvatskih građana poseže za novim kreditima. Prema podacima HNB-a, zabilježen je znatan pad nenamjenskih kredita i onih za automobile. Ipak, kreditne kartice i dalje rade - gotovo 50 posto građana upravo će zahvaljujući njima na more

Pročitajte i ovo Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine Slika nije dostupna TERET SNOSI I HNB? Zbog lihvarenja optužena Zagrebačka banka i dvoje djelatnika: Poznati detalji višemilijunske prevare

Stanovništvo se okrenulo štednji

Stigla su teška vremena za većinu građana. Kriza je učinila svoje. Preživljavanje od prvog do prvog prava je matematika kojoj građani pokušavaju doskočiti. I tako iz mjeseca u mjesec, unatoč visokim cijenama koje 'vrište' sa svih strana. Nerijetko, broje se i zalogaji. Voće i povrće postaje luksuz. 'U posljednjih godinu dana stanovništvo se, uz smanjenu potražnju za kreditima i manju osobnu potrošnju, više okrenulo štednji. Tako su kućanstva u posljednjih godinu dana u poslovne banke deponirala 9,4 milijardi kuna, što je za polovicu više od iznosa povećanja kredita odobrenih stanovništvu u istome razdoblju', kaže Gordi Sušić iz HNB-a. 

Kartice i minusi su iscrpljeni, svako novo zaduživanje ne bi bilo dobro

Statistike pokazuju da su se građani koliko-toliko disciplinirali. Ipak, život na kredit i dalje je hit. Istraživanja pokazuju da 35 posto građana posjeduje više od jedne kreditne kartice, jedna trećina je u minusu na tekućem računu, a 41 posto kreditno je opterećeno. 49 posto ih namjerava ići na ljetovanje. Ekonomski stručnjaci hvale one koji su, za razliku od države, uspjeli smanjiti osobnu potrošnju. I mjeseci koji dolaze, kažu, bit će teški pa treba nastaviti u istom smjeru. 'Taj oblik potrošnje, preko kartica, svi ti minusi na tekućim računima, kartično poslovanje itd., očito je iscrpljeno i svako novo zaduživanje ili jedna potrošnja koja bi bila neracionalna ili 'mirisala' na luksuz ne bi bila dobra', smatra ekonomski analitičar Luka Brkić. U suprotnom, godina će biti još teža. Stoga je potrebno početi misliti unaprijed.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene