Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke Povjerenstva

Karlovački SDP traži ostavku zamjenice gradonačelnika Marine Kolaković zbog utvrđenog sukoba interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovački SDP zatražio je u subotu ostavku zamjenice gradonačelnika Marine Kolaković (HSS) nakon što je u petak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo da je Kolaković bila u sukobu interesa 2011. kao predsjednica gradskog povjerenstva za subvencioniranje kamata.

Tajnica karlovačkog SDP-a i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić pozvala je gradonačelnika Damira Jelića da "ispuni javno izrečeno obećanje i zatraži ostavku svoje zamjenice, ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdi da je Kolaković bila u sukobu interesa".

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sada je to Povjerenstvo odlučilo da je Kolaković kao predsjednica gradskog Povjerenstva za subvencioniranje kamata bila u sukobu interesa kada je u tom svojstvu odlučivala o subvencioniranju kamate tvrtki u kojoj je bila suvlasnica, te bi gradonačelnik Jelić trebao održati svoje obećanje o smjeni, piše u zahtjevu.

Novaković Matanić podsjeća da je na sjednici Gradskog vijeća zbog tog slučaja još u ožujku ove godine zatražila ostavku od dogradonačelnice, koja je tvrdila da je "čista" i da joj 'ne pada na pamet dati ostavku', a gradonačelnik je rekao da će pričekati odluku Povjerenstva i nakon toga pokrenuti daljnje postupke.

"Obećao je gradonačelnik i da će me svaki tjedan obavještavati o statusu predmeta, što nije učinio niti jednom, isto kao što nije ispunio obećanje da će mi odmah dostaviti odluku, a koja je donesena 7. i objavljena 14. ovog mjeseca, ali sada tražim od gradonačelnika i od predsjednika Gradskog vijeća Damira Mandića i pročelnice Marije Jelkovac da zatraže ostavku od dogradonačelnice, tim prije što je "ponašanje Marine Kolaković od izbijanja afere bilo daleko od moralnog i odgovornog prema svim građanima ovog grada, te je sada ostavka najmanje što može učiniti", navodi Novaković Matanić.

Kolaković: Nelogičnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Po Odluci Povjerenstva o sukobu interesa Kolaković se nije smjela koristiti javnom dužnošću za osobni probitak ili osobni probitak osobe s kojom je povezani, te su ništetni pravni poslovi i pravni akti sklopljeni s poslovnim subjektima u kojima dužnosnici imaju 0,5 posto i više udjela u vlasništvu. Pri tom je utvrđeno da je Kolaković u tvrtki Eurotrade imala 25 posto vlasništva, dok je direktor bio njezin suprug, a iznos subvenciranog djela kamata iznosio je 1.700 kuna po kreditu za obrtna sredstva u iznosu od 100.000 kuna.

Subvencioniranje kamata kredita provodilo se kroz program "Karlovac 2011" i odnosi se na kredite poslovnih banaka i poduzetnika. U svome očitovanju Kolaković je navela da se prilikom donošenja odluke iz rada Povjerenstvo za subvencioniranje kamata nije izuzela jer je smatrala da se tu ne radi o poslovnom odnosu poduzetnika s Gradom, već je banka za te poduzetnike, svoje korisnike, tražila subvencioniranje kredita.

U veljači ove godine je, kako piše Kolaković u svom očitovanju, razriješena članstva u Povjerenstvu "da bi izbjegla nedoumice oko sukoba interesa".

Marina Kolaković je ranije u subotu za Hinu izjavila da je danas vidjela jučer objavljenu odluku i nije se stigla pravno posavjetovati, ali da se nada da će o tom slučaju biti još govora jer on ilustrira nelogičnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj zakon, rekla je, čak i vlasnicima najuspješnijih tvrtki brani da uđu u politiku, osim ako svoju teško stvorenu tvrtku prepuste na upravljanje drugima, a tvrtka se kažnjava zabranom sklapanja poslova s gradom ili drugom institucijama u kojoj su oni dužnosnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene