453690
453690
453690
453690
453690

Karlovački SDP traži ostavku zamjenice gradonačelnika Marine Kolaković zbog utvrđenog sukoba interesa

  • , 15.10.2016., 17:50
  • Autor:
  • komentara

Karlovački SDP zatražio je u subotu ostavku zamjenice gradonačelnika Marine Kolaković (HSS) nakon što je u petak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo da je Kolaković bila u sukobu interesa 2011. kao predsjednica gradskog povjerenstva za subvencioniranje kamata.

 
 
 
 
Marina Kolaković (Foto: Arhiva/Kristina Stedul Fabac/Pixsell)
Marina Kolaković (Foto: Arhiva/Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Tajnica karlovačkog SDP-a i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić pozvala je gradonačelnika Damira Jelića da "ispuni javno izrečeno obećanje i zatraži ostavku svoje zamjenice, ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdi da je Kolaković bila u sukobu interesa".

Sada je to Povjerenstvo odlučilo da je Kolaković kao predsjednica gradskog Povjerenstva za subvencioniranje kamata bila u sukobu interesa kada je u tom svojstvu odlučivala o subvencioniranju kamate tvrtki u kojoj je bila suvlasnica, te bi gradonačelnik Jelić trebao održati svoje obećanje o smjeni, piše u zahtjevu.

Novaković Matanić podsjeća da je na sjednici Gradskog vijeća zbog tog slučaja još u ožujku ove godine zatražila ostavku od dogradonačelnice, koja je tvrdila da je "čista" i da joj 'ne pada na pamet dati ostavku', a gradonačelnik je rekao da će pričekati odluku Povjerenstva i nakon toga pokrenuti daljnje postupke.

"Obećao je gradonačelnik i da će me svaki tjedan obavještavati o statusu predmeta, što nije učinio niti jednom, isto kao što nije ispunio obećanje da će mi odmah dostaviti odluku, a koja je donesena 7. i objavljena 14. ovog mjeseca, ali sada tražim od gradonačelnika i od predsjednika Gradskog vijeća Damira Mandića i pročelnice Marije Jelkovac da zatraže ostavku od dogradonačelnice, tim prije što je "ponašanje Marine Kolaković od izbijanja afere bilo daleko od moralnog i odgovornog prema svim građanima ovog grada, te je sada ostavka najmanje što može učiniti", navodi Novaković Matanić.

Kolaković: Nelogičnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Po Odluci Povjerenstva o sukobu interesa Kolaković se nije smjela koristiti javnom dužnošću za osobni probitak ili osobni probitak osobe s kojom je povezani, te su ništetni pravni poslovi i pravni akti sklopljeni s poslovnim subjektima u kojima dužnosnici imaju 0,5 posto i više udjela u vlasništvu. Pri tom je utvrđeno da je Kolaković u tvrtki Eurotrade imala 25 posto vlasništva, dok je direktor bio njezin suprug, a iznos subvenciranog djela kamata iznosio je 1.700 kuna po kreditu za obrtna sredstva u iznosu od 100.000 kuna.

Subvencioniranje kamata kredita provodilo se kroz program "Karlovac 2011" i odnosi se na kredite poslovnih banaka i poduzetnika. U svome očitovanju Kolaković je navela da se prilikom donošenja odluke iz rada Povjerenstvo za subvencioniranje kamata nije izuzela jer je smatrala da se tu ne radi o poslovnom odnosu poduzetnika s Gradom, već je banka za te poduzetnike, svoje korisnike, tražila subvencioniranje kredita.

U veljači ove godine je, kako piše Kolaković u svom očitovanju, razriješena članstva u Povjerenstvu "da bi izbjegla nedoumice oko sukoba interesa".

Marina Kolaković je ranije u subotu za Hinu izjavila da je danas vidjela jučer objavljenu odluku i nije se stigla pravno posavjetovati, ali da se nada da će o tom slučaju biti još govora jer on ilustrira nelogičnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj zakon, rekla je, čak i vlasnicima najuspješnijih tvrtki brani da uđu u politiku, osim ako svoju teško stvorenu tvrtku prepuste na upravljanje drugima, a tvrtka se kažnjava zabranom sklapanja poslova s gradom ili drugom institucijama u kojoj su oni dužnosnici. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se