Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večera s plemenitim ciljem

Karlovačka županija dobila sredstva za razminiranje minskih područja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko pola milijuna kuna prikupljeno je na još jednoj uspješnoj gala večeri za razminiranje Hrvatske u organizaciji Američke gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Veleposlanstava SAD-a i Kanade.

I ove će godine iznos udvostručiti International Trust Fund. Sva sredstva ići će za razminiranje Karlovačke županije koja je među minski najkritičnijim područjima. Poslovna i politička elita još se jednom okupila na gala večeri s plemenitim ciljem, skupiti novac za razminiranje Hrvatske.

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) Ništa od čiste zemlje U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje

>> Kad je razminiranje u pitanju, Hrvatska se uzdaje u donacije

'Očekujemo da ćemo moći skupiti oko 500 tisuća kuna', istaknuo je Don Markušić, predsjednik AmCham-a u Hrvatskoj. Ovo je već deveta večera po redu, a dosad je ukupno prikupljeno oko četiri i pol milijuna kuna. 'Hrvatska je sama uložila velike napore. Za razminiranje izdvaja više svojih sredstava nego ijedna zemlja na svijetu', rekao je James B. Foley, veleposlanik SAD-a u našoj zemlji.

Posla još itekako ima

'Bio sam u Vukovaru neki dan i uz cestu se mogu vidjeti znakovi upozorenja na minska područja što je podsjetnik da je to još uvijek prijetnja', dodao je. Novac prikupljen sinoćnjom večerom odlazi u karlovačku županiju. Iako su već očistili oko 180 četvornih kilometara županije, posla još ima. 'Mi imamo 32 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja i 13 kilometara kvadratnih miniranog područja. Za razminiranje je na području karlovačke županije do sada utrošeno oko 190 milijuna kuna', naglasio je Ivan Vučić, župan Karlovačke županije.

Od završetka rata do danas na području karlovačke županije od mina su stradale 264 osobe. od čega je 60 poginulo. Damir Brcković stao je na minu za vrijeme izviđanja u šumama u okolici Duge Rese. 'Potrgala mi je čizmu, gore mišić, zaslijepila me, oči oštećene, sav sam ostao ispečen od plastike, kako je eksplodirala', ispričao nam je taj 20-postotni vojni invalid. U Hrvatskoj je ostalo gotovo 900 četvornih kilometara minski sumnjivih područja. Posla na razminiranju još itekako ima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene