Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove reakcije

Karlovačka Hvidra: 'Presuda Hrastovu je neprihvatljiva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reagirajući na presudu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, Zajednica udruga Hvidre Karlovačke županije u otvorenom pismu sa žaljenjem navodi kako je osuđujuća presuda s četverogodišnjom kaznom zatvora za njih neprihvatljiva, te da će se od prosvjeda suzdržati jer vjeruju da će se u žalbenom postupku pobiti današnja presuda.

Bivšeg policijskog specijalca Hrastova Vrhovni je sud danas osudio na četiri godine zatvora zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991. Proglašen je krivim za ratni zločin nad zarobljenicima jer je pucao na vojnike koji su se predali. Nije uvažena njegova obrana da je pucao u nužnoj obrani. Hrastov je u pritvoru proveo nešto više od dvije godine.

Kako navodi Hvidra u otvorenom pismu, očekivali su da će agonija njihova člana danas završiti. Predsjednik Zajednice udruge Hvidre Petar Banić je rekao kako je neprihvatljiva osuđujuća presuda i ponovni povratak Hrastova u zatvor na još gotovo dvije godine. Nadaju se da će se u žalbenom postupku pobiti današnja presuda Vrhovnog suda, te je to jedini razlog što će se suzdržati od prosvjednih aktivnosti, kazao je Banić.

>> UBIUDR ogorčeni presudom hrvatskom branitelju Hrastovu

I odvjetnik Igor Meznarić vjeruje da postoji prostor za oslobađajuću presudu, posebno zato što su ključni svjedoci kazali da je na njih pucalo više drugih osoba i iz drugačijeg oružja od onog kakvo je imao Hrastov.

Slijedi žalba na osuđujuću trećestupanjsku presudu, zato što nam činjenice ukazuju da je oslobađajuća presuda i te kako moguća, kazao je Meznarić koji zbog daljnje pravne procedure, u kojoj nema definiranih rokova, kaže da ne vjeruje da će pravomoćna presuda biti izrečena tijekom ove godine. Ocijenio je i kako je danas Hrastovu presuđeno 24, a ne četiri godine zatvora, 'jer je Hrastov već više od dvadeset godina u zatvoru bez zidova'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene