Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovac: Odgađa se suđenje bivšem predsjedniku Općinskog suda u Otočcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak suđenja za zloporabu položaja i ovlasti bivšem predsjedniku Općinskog suda u Otočcu Zdenku Šubariću, njegovoj zapisničarki Vlatki Ljubobratović i bivšem zamjeniku Općinskoga državnog odvjetništva u Otočcu Mati Mudrovčiću, zakazana za 18., 19. i 20. studenoga, odgođeno je danas na Županijskom sudu u Karlovcu do siječnja sljedeće godine.

Sudac Ante Ujević, kojem je spis dodijeljen, rekao je da je odobrio odgodu zbog spriječenosti odvjetnika okrivljenice Ljubobratović.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Njih troje su optuženi da su 14. ožujka 2002. u korist Ivana Mudrovčića, oca okrivljenog Mudrovčića, koji se sporio s gradom Otočcem zbog zemljišta, protupravno presudili spor u njegovu korist. Na temelju toga se u dokumente 'uknjižio kao samovlasnik zemljišta' i onda za izvlaštenje od Hrvatskih cesta za gradnju 'Dalmatine' dobio (za 3703 četvorna metra) 163.420 kuna.

U optužnici se navodi da je njegov sin Mate zlorabio položaj i ovlasti i na raspravi 'bez ovlaštenja grada za zastupanje u cijelosti priznao tužbeni zahtjev' druge strane, tj. svog oca.

Sudac Šubarić je uz pomoć zapisničarke Ljubobratović presudio da je tužba osnovana, a u zapisnik su upisali lažni datum rasprave (5. listopada 2001.) te je odmah sutradan (15. ožujka 2002.) 'drugookrivljenom Mudrovčiću poslana presuda za obje strane' u sporu, piše u optužnici.

Sudac Šubarić i zapisničarka Ljubobratović okrivljeni su, osim za zloporabu položaja i ovlasti, za krivotvorenje službenih isprava, a Mudrovčić na poticanje krivotvorenja.

Na prijedlog Županijskog suda u Gospiću da se zbog nepristrana suđenja predmet prebaci na neki drugi sud, Vrhovni ga je sud dodijelio Županijskom sudu u Karlovcu.

Prije kaznenog progona Državno sudbeno vijeće donijelo je odluku da ga se razriješi dužnosti suca Općinskog suda u Otočcu 'zbog narušavanja ugleda suda i sudačke dužnosti'. U odluci objavljenoj 2006. piše da je u zemljišnoknjižnim predmetima vlasnicima nekretnina bez njihova znanja postavljao privremene zastupnike te da je 'stegovnim postupkom DSV utvrdio da je to činio nezakonito'. Zato su nekretnine pravih vlasnika u tim parnicama na kraju prenesene na druge osobe, dodaje se.

Poslije je i protiv njegove zapisničarke Vlatke Ljubobratović, izvijestio je DORH, pokrenut kazneni progon za sumnju da je izradila 12 lažnih presuda radi utvrđivanja prava vlasništva na nekretninama, a da tužbe u kojima je napisala presude nikad nisu podnesene, rasprave nisu održavane, spis nije sastavljen, a skrbnici koje je navodila u odlukama nikad nisu imenovani niti su znali za postupke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene