452703
452703
452703
452703
452703

Karlovac - Instalacija u spomen na branitelja koji je na cesti ležao mrtav četiri dana

  • , 06.10.2016., 17:02
  • Autor:
  • komentara

Na jednom od najprometnijih karlovačkih raskrižja kod Autobusnog kolodvora u četvrtak je postavljena žičana instalacija akademskog kipara Domagoja Gračana koja podsjeća da je tu prije 25 godina od neprijateljskog hica iz snajpera poginuo hrvatski branitelj Milan Dorma, koji je na cesti ležao mrtav četiri dana.

 
 
 
 
Instalacija u Karlovcu (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Instalacija u Karlovcu (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Zbog postavljene instalacije do nedjelje će brzom cestom kroz Karlovac biti na snazi posebna prometna regulacija.

Instalacija s obličjem čovjeka u prirodnoj veličini bit će uklonjena s prometnice nakon četiri dana, 9. listopada, a bit će podsjetnik da je na tome mjestu Milan Dorma ležao mrtav četiri dana a da ga se nitko nije usudio skloniti zato što je iz obližnjih nebodera i vojarni JNA tih dana prijetio snajperist.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromova Ivan Krupec rekao je da je Dorma s dvojicom civila mučki ubijen, a okupatorska vojska nije dopustila da se njegovo tijelo dostojno odnese. "To nisu dopustili snajperski hici, a nakon četiri dana, zahvaljujući vojnoj operaciji, došli smo u poziciju da odnesemo tijelo", rekao je Krupec.

Simbolički polegnut mrtav čovjek na cesti rad je Domagoja Gračana, koji je prilikom postavljanja te skulpture rekao kako mu je rad na njoj bio "jedan od najemotivnijih trenutaka u životu".

Otvorena oružana agresija na Karlovac u Domovinskom ratu počela je 4. listopada, i to na samo središte grada i prigradsko naselje Turanj. U vrijeme kad je Dorma poginuo, 6. listopada, nasuprot raskrižja već je bio spaljen veliki trgovački centar.

Milan Dorma rodio se 27. lipnja 1963. u Novom Mestu, u Sloveniji, a poginuo je kao pripadnik 2. gardijske brigade Gromova, 3. pješačke bojne. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se