Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za iznimne doprinose'

Kardinal Bozanić primit će počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić primit će 18. svibnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu počasni doktorat tog sveučilišta, ‘za iznimne doprinose u izgradnji humanijeg društva, promociji teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i u afirmaciji hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i u svijetu’.

Počasni doktorat kardinalu Bozaniću, koji je i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dodijelit će rektor Aleksa Bjeliš, izvijestilo je danas Sveučilište. Nakon uvodnih govora na svečanosti dodjele, a nakon što ga rektor proglasi počasnim doktorom, kardinal Bozanić će se upisati u knjigu počasnih doktora i obratiti se uzvanicima. Isti dan u poslijepodnevnim satima, kardinal će u auli Rektorata održati predavanje ‘Religija, vjerska sloboda i suvremena laičnost u oblikovanju demokratičnosti pluralnoga društva’.

Uz dekane i prorektore te predstavnike akademske zajednice, očekuje se da će svečanoj dodjeli počasnog doktorata biti mnogi istaknuti uzvanici. Kardinal Josip Bozanić (Rijeka, 1949.) je kao zagrebački nadbiskup veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Sudjelovao je na više međunarodnih znanstvenih i stručnih simpozija i konferencija u Hrvatskoj i diljem svijeta, te objavio više stručnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima.

Pročitajte i ovo Kardinal Josip Bozanić radujte se, narodi Čestitka kardinala Bozanića: ''Božić nas poziva na čuvanje života od začeća do prirodne smrti, na ljubav prema obiteljskom životu i Domovini'' Slika nije dostupna Bit će pročitano na misama Kardinal Josip Bozanić uputio pismo svećenicima i vjernicima: ''Molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji''

>> Kardinal Bozanić: Čovjeka se osuđuje na smrt kada ga se onemogućuje da radi

Ističe se njegov doprinos u povezivanju, ne samo hrvatske crkvene, nego i općedruštvene zbilje u europskim i svjetskim razmjerima. Njegova je prisutnost na svim crkvenim područjima bila neizostavna, što se odražavalo i na mnoga društvena pitanja. Neki od njegovih pastirskih intervenata na hrvatskom jeziku objavljeni su mu u knjigama ‘Istina u ljubavi’ (2008.), ‘Blaženi Alojzije Stepinac - baština koja obvezuje’ (2008.), ‘Čovjek, Crkva i domovina u otajstvu Uskrsa i Božića’ (2009.), ‘Krist vas zove: Poruke mladima’ (2011.), kao i u nizu pod naslovom ‘Nadbiskupova učiteljska služba’. Autor je brojnih uvodnih riječi, prologa i predgovora knjiga o različitim područjima crkvenoga i društvenoga života. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene