Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica tragedije u Strugi Banskoj

Karamarko: Tuđman je vodio općenarodni pokret koji je stvorio Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Strugi Banskoj u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni danas je obilježena 20. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika koji su poginuli na današnji dan 1991. braneći mjesto i taj kraj.

Na obilježavanju su bili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Oliver Grbić i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

U drugoj polovici srpnja 1991. srpski je agresor s Draganom Vasiljkovićem- kapetanom Draganom na čelu i postrojbama pristiglima iz Srbije, potpomognutima tzv. JNA, nakon mjeseci provokacija počeo akciju kodnog imena 'Žaoka' izvodeći minobacačke napade na mjesta u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni. Odupirući se znatno nadmoćnijim neprijateljima, braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginula su desetorica pripadnika MUP-a RH, dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave i osmorica pripadnika zagrebačke Policijske uprave.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko podsjetio je kako su 'zastrašujući događaji u Strugi Banskoj pokazali koliko će trebati trpjeti u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu'.

'Neki i danas pokušavaju izjednačavati prevladane socijalističke vrijednosti s vrijednostima koje su u Hrvatskoj stvorene u devedesetima... Domovinski je rat najsvetiji trenutak hrvatske povijesti, a Franjo Tuđman stvorio je i vodio općenarodni pokret zahvaljujući kojemu imamo Hrvatsku', rekao je Karamarko.

Načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić podsjetio je kako je policija, zbog ratnih zločina u Pounju 1991. godine, Županijskome državnom odvjetništvu u Sisku podnijela pet kaznenih prijava protiv 39 osoba te da je većina njih nedostupna hrvatskome pravosuđu. Jedan osuđeni ratni zločinac izdržava petnaestogodišnju kaznu zatvora, jedan je u pritvoru, a očekuje se i izručenje Dragana Vasiljkovića.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel pozvala je na čuvanje uspomene na sve poginule za neovisnu Hrvatsku tako da gradimo i Banovinu i ovu državu onako kako su oni željeli. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene