Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen prijedlog

Karamarko svjedok na suđenju Petričiću kojeg tuži Mesić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko trebao bi svjedočiti u nastavku suđenja politologu Darku Petričiću kojeg je zbog klevete tužio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Sudac Općinskog kaznenog suda Zorislav Kaleb prihvatio je danas prijedlog Petričića da se kao svjedoka sasluša Karamarka koji je bio šef prve Mesićeve kampanje za hrvatskog predsjednika. Bivšeg ministra predložio je nakon što je odustao od toga da se kao svjedoka ispita šefa ureda bivšeg predsjednika Amira Muharemija koji je sada glavni konzul u Turskoj.

Mesić je Petričića tužio krajem 2009. zbog njegovih izjava u medijima da je Mesić "eksponent albanske mafije" koja mu je financirala predizbornu kampanju te da je jedan od triju najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Danas je ispitan Jure Klarić čija je tvrtka Klariko voće financirala prvu Mesićevu kampanju s 856.000 kuna, od čega je najveći dio potrošen izravno za plaćanje spotova na HRT-u i radijskim postajama.

Klarić je ispričao da Mesića poznaje od 1990-ih kad je bio predsjednik vlade. Tvrdi da od toga što mu je financirao kampanju nije imao koristi niti mu je Mesić napravio ikakvu protuuslugu.

'Što bi ja tražio, kad sam bio jači od njega', upitao je svjedok. Mesić je, po Klarićevu svjedočenju, već nakon drugog izbornog skupa ostao bez novca za financiranje kampanje pa mu je javna televizija prestala emitirati predizborne spotove.
Klarić je rekao da je Mesića u prvom dijelu kampanje financirao HNS s 10.000 kuna i da ne zna da ga je itko drugi financirao pa tako ni albanska mafija, kao ni da je financiran iz inozemstva.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Sukob oko brašna tijekom rata'

'Znam samo za prvi dio kampanje, nakon toga je Mesić dobio od države pola milijuna kuna i to mu je bilo dovoljno za nastavak kampanje jer više nije izlazio na teren', kazao je Klarić.

Ustvrdio je da Mesiću od kampanje nije ostalo ništa novca. Nije mu poznato koliko je Mesić potrošio novca na kampanju ali misli da je to bilo manje od 3,2 milijuna kuna kako stoji u njegovu izvješću. Upitan je li Mesić među tri, četiri najbogatija hrvatska političara, odgovorio je: 'Dajte ljudi, što vam je'.

Na finaciranje Mesićeve kampanje ponukao ga je 'sukob oko brašna tijekom rata' s Mesićevim protukandidatom Matom Granićem iz HDZ-a. 'To je bio inat, da nije bilo Granića od mene (Mesić) ne bi dobio ni kune', rekao je Klarić.

Ispričao je da je u Mesića imao povjerenje ali ga je razočarao jer je predao dio predsjedničkih ovlasti. "I onda je postao fikus", zaključio je svjedok, dodavši da s bivšim predsjednikom nije u kontaktu od travnja 2000. Novo ročište zakazano je za 20. veljače. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene