Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilikom posjeta BiH

Karamarko: Očekujem ravnopravnost Hrvata u BiH s ostalim narodima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović te Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić položili su u četvrtak vijence na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u oslobađanju Jajca .

Najprije je na Plivskome jezeru položen vijenac u spomen sjećanja na poginule hrvatske vojnike iz Virovitice koji su u združenim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u operaciji naziva Maestral sudjelovali u oslobađanju Jajca od srpske okupacije.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Slika nije dostupna Kriza u BiH Čović i Ljubić Lajčaku: Bošnjačke stranke opstruiraju uspostavu vlasti

Zatim je kroz središte Jajca upriličen mimohod i služena je misa koju je predvodio tamošnji župnik fra Zoran Mandić, te su zatim položeni vijenci ispred središnjeg spomen križa. Karamarko je istaknuo kako njegova stranka očekuje da Hrvati budu jednakopravni u BiH s druga dva naroda.

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj tom prigodom predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je na zajedništvo Hrvata kakvo su imali u ratu prigodom oslobađanja Jajca.

Istaknuo je kako će Hrvatska biti potpora Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europsku uniju, ali i inzistirati na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.

'Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda', rekao je Karamarko u Jajcu.

Pozvao je i dva HDZ-a u BiH, čiji su predsjednici Čović i Ljubić, bili nazočni svečanosti, na zajedničko djelovanje oko važnih nacionalnih tema.

>> Osječko-baranjski HDZ krenuo u predizbornu kampanju za lokalne izbore

Čović je pak istaknuo kako neće uspjeti pokušaji da se Bosna i Hercegovina uredi bez Hrvata što je po njemu na djelu od 2000. godine.

'Hrvati žele živjeti u BiH i graditi budućnost. Potrebno je donijeti novi ustav gdje ćemo biti jednakoptavi s druga dva naroda. Nitko nam više neće birati naše predstavnike', rekao je Čović.

Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajca bilo je i izaslanstvo grada Virovitice, čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene