Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko o Bandiću

'Meni je naprosto čudno da se to događa upravo u ovo vrijeme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne smije se prejudicirati njihovu krivicu, ni njihovu nevinost naravno, naglasio je Karamarko.

Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka novinari su u utorak pitali za komentar uhićenja zagrebačkog gradonačlenika Milana Bandića i ostalih.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Gledajte teško je komentirati u ovoj fazi istražni postupak i to ne bi bilo dobro. Ne smije se prejudicirati njihovu krivicu, ni njihovu nevinost naravno. Međutim meni je naprosto čudno da se to događa upravo u ovo vrijeme, upravo u ovim terminima i mogu se složiti s onima koji kažu da se proizvodnjom događaja ovih dana u Hrvatskoj zamagljuju neka bitna pitanja', rekao je Karamarko i kao 'prvo pitanje koje se zamagljuje' spomenuo gospodarstvo.

'Opet ću spomenuti gospodarstvo kao pitanje svih pitanja. Vlada nema odgovora na gospodarstvo na probleme u gospodarstvu. Hrvatsko gospodarstvo se gasi, dakle gase se radna mjesta, nema investicija i dalje, standard naših građana je grozan. Pogledajte i naši invalidi domovinci su u štrajku, dakle nije dobro. U isto vrijeme mislim da ovakvim događajima, pričamo o preferencijalnom glasovanju, stavljanje tog pitanja kao pitanja broj jedan za egzistenciju Hrvatske je apsurdno i slažem se s onima koji s ovom velikom muzikom žele na neki način ugušiti, ugasiti priče o onome što se događa u Munchenu ovih dana i što je počelo', rekao je i još jednom ponovio kako ne prejudicira niti nevinost niti krivicu.

'Pustimo dakle kako je to i sami gospodin Bandić rekao da tijela državnog progona rade svoj posao. Isto tako nadam se da u tim tijelima nema zlouporabe, volio bih da nema. Jednom sam bio upozorio djelatnike takvih tijela da se ne daju uplitati u političke igre, da ne budu instrument u rukama loših političara, da ih ne koriste u stranačke i političke svrhe. no jednog dana sigurno i to će se znat što je bilo i kako je bilo', zaključio je.

Kerum o Bandiću: 'On je moj prijatelj u nevolji, muci i jadu...'

Novinare je zanimalo koji bi to po njemu bio dobar 'tajming'.

'Gledajte, to se radi mjesecima, godinama itd. Prema tome nisam rekao da nije dobar 'tajming' za riješiti problem korupcije i kriminala. Uvijek je dobar 'tajming', ali kažem čudna je koincidencija, zadržimo se na tome', odgovorio je.

'Ne bih sad ja o tome jer moramo vidjeti što se događa s tijekom istrage , kojim smjerom će to ići, da li će biti određen pritvor, koliko, što i kako dalje', odgovorio je na pitanje trebaju li Zagrebu prijevremeni izbori.
Odgovarajući na pitanje kakav je bio odnos HDZ-a s Milanom Bandićem rekao je da su mu, kao što se i vidjelo, bili opozicija u skupštini i da to, blago rečeno, nije bio niti malo romantičan odnos. Također, Karamarko je negirao postojanje prešutnih dogovora uoči lokalnih izbora.


'Mi s nikim ne dogovaramo, mi imamo jasno definiran popis koalicijskih partnera. Svatko onaj tko s nama želi bilo što politički raditi i surađivati, koalirati, on je na našem popisu, ako se dogovorimo', rekao je.
Novinare je zanimalo i kakav je njegov stav prema županijama, sadržajno i neće li se iskoristiti ovi slučajevi s lokalnim čelnicima za na neki način ukidanjem ovlasti lokalnoj samoupravi, gradovima i županijama.

Bandić na sudu: Hoće li završiti u Remetincu?

'Čudne su te priče o lokalnim šerifima itd. Vi morate znati da je u 46 posto svih gradova i općina RH zapravo vlast HDZ-a. Destabilizirati sve te razine izaziva političke posljedice. Prema tome, slažem se s vama da to može biti udar i pokušaj destabilizacije, ali isto tako nisam za lov na vještice. Svojevremeno kad samo bio ministar pokretali smo neke stvari, kad sam bio načelnik policijske uprave 1993, 1994. sam pokretao neke stvari u borbi protiv kriminala i ako netko može nešto pričati o borbi protiv kriminala onda je to upravo HDZ', rekao je.

Karamako tvrdi kako nije imao bilo kakva koruptivna ili kriminalna saznanja obzirom da se priča o Milanu Bandiću vuče skoro 15 godina.

'Državno odvjetništvo je radilo svoj posao ako je radilo. Policija je tu u onom tehničkom smislu trebala odrađivati, po zakonu odrađuje posao, po ZKP-u. Prema tome mi nikakvih saznanja nismo o tome imali', tvrdi Karamarko.

Pusić: Ne može biti ozbiljnijih slučajeva od 'slučaja Bandić'

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacila je danas tvrdnje da je otvaranje istrage protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića skretanje pažnje s važnijih slučajeva u zemlji i izvan nje, istaknuvši da od "slučaja Bandić", ako u njemu ima nečega, ne može biti ozbiljnijih slučajeva.

Na pitanje jesmo li mala zemlja za veliku korupciju, Pusić je ustvrdila kako sama činjenica da se istražuju slučajevi u kojima postoji sumnja na korupciju pokazuju suprotno, te da je Hrvatska zemlja koja ima snage i hrabrosti suočiti se s tim problemom.

"Zamka procesa sazrijevanja je kad se u pregovorima o članstvu u EU neprestano govori da je korupcija najgori neprijatelj i da je treba raščistiti, a kad se počne praktično raščišćavati onda vam vrlo često kažu - aha, evo vi imate korupciju" rekla je Pusić. "Ovaj najnoviji slučaj je najbolji primjer da neke stvari morate raditi zbog sebe. Ne zato da vas drugi hvale nego da za pet godina ljudi lakše odlučuju i poštenije vode javne poslove", poručila je.

U istrazi će se pokazati hoće li "slučaj Bandić" završiti na sudu ali sama istraga USKOK-a pokazuje da imamo volju raščistiti te stvari, naglasila je. Na pitanje hoće li HNS tražiti nove izbore u Zagrebu, Pusić je odvratila da treba pričekati što će istraga pokazati i u kojem smjeru ide.

Na pitanje zašto je policija ušla u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar odgovorio je da to znaju Upravni odbor i ravnateljica.

"Veseli me da je ušla krim policija i da će se vrlo brzo utvrditi jesu li tamo činjene radnje koje ne bi trebale", rekao je. Izrazio je nadu da zbog toga nije upitna provedba državne mature.

"U razgovorima sa čelnim ljudima Nacionalnog centra pokušat ćemo uspostaviti organizaciju koja će osigurati da se državna matura provede na zadovoljavajući način", najavio je Mornar.

Na pitanje hoće li on biti odgovoran ako se utvrdi da je bilo malverzacija, Mornar je rekao da je "vrlo jasno što se tamo događalo - Nacionalnom centru je dana ponuda s popisom poslova koje treba obaviti, ponuda je prihvaćena, a nakon obavljenog posla ispostavljen je račun koji je plaćen". (Ma.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene