Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o suradnji

Karamarko: Netko tko je počinio zločin u Srbiji neće moći lagodno živjeti u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko najavio je da će sa srbijanskim Ministarstvom unutarnjih poslova tijekom travnja biti potpisan sporazum o suradnji koji bi trebao pridonijeti boljem nadzoru kretanja članova kriminalnih skupina unutar teritorija dviju zemalja.

Karamarko je u intervjuu beogradskom tjedniku Nin kazao da će se, kada je riječ o tretmanu i ustavnim ograničenjima za izručenje kriminalaca s dvojnim državljanstvom, vjerojatno težiti promjeni pravne regulative koja se odnosi na to područje. 'Mi ćemo vjerojatno ići na promjenu zakonske regulative. Neće se moći dogoditi da netko tko je počinio kriminal u Bosni i Srbiji, lagodno i sigurno živi u Hrvatskoj', kazao je Karamarko.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Upitan znači li to ukidanje ili ograničenje zabrane izručenja osoba s dvojnim državljanstvom, Karamarko je objasnio da je to zasad predmet dogovora i planova, istaknuvši da Hrvatska ozbiljno razmišlja o tome te da će vrlo brzo ići u realizaciju. Dodao je da u tom pogledu Hrvatska najviše problema ima s Bosnom i Hercegovinom te izrazio uvjerenje da će dvije države zajedno rješavati to pitanje.

Po njegovim riječima Hrvatska je bez obzira na zastoj zbog prijepora sa Slovenijom, u uznapredovalom stupnju pregovora sa Europskom unijom i već se priprema za schengenski režim graničnih prijelaza. Na pitanje bi li Hrvatska u jeku priprema za ulazak u schengenski sporazum mogla uvesti vize za građane Srbije, Karamarko je izrazio uvjerenje da Srbija isto tako ozbiljno pristupa europskim integracijama te da će se problemi, ako ih bude, rješavati kako budu dolazili, u duhu dobrosusjedstva.

Govoreći o sigurnosti srbijanskih turista koji bi dolazili u Hrvatsku, ministar je kazao da 'ne treba podgrijavati nekakvu situaciju', te da ljude treba ohrabriti da dođu u Hrvatsku, koja će biti dobar domaćin. Komentirajući nedavne događaje u Zadru gdje je tijekom svjetskog prvenstva u rukometu došlo do izgreda između hrvatskih i srbijanskih navijača, Karamarko je rekao da je riječ o navijačkim skupinama kakvih ima i u Beogradu i posvuda drugdje. 'Navijačka skupina nije srpski građanin, ili hrvatski građanin. To su ekstremne situacije i ekstremne pozicije', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene