Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novi list u povijesti odnosa'

Karamarko: Nećemo i ne možemo mirno promatrati obespravljivanje Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Neumu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o unaprjeđenju suradnje dviju stranaka te je izjavio kako HDZ kojem je na čelu neće dopustiti obespravljivanje Hrvata u BiH jer se zauzima za njihova prava kao konstitutivnog naroda.

'Nećemo i ne možemo mirno i indolentno promatrati obespravljivanje Hrvata u BiH', izjavio je Karamarko nakon sastanka. Po njegovim riječima, HDZ Hrvatske i HDZ BiH ušli su u novu fazu kvalitetnijih odnosa i okrenuli su 'novi list' u povijesti međusobnih odnosa. 'Čović i ja osjećamo potrebu da što prije dvije sestrinske i bratske stranke stavimo u funkciju optimalne suradnje', istaknuo je Karamarko, dodajući kako se HDZ Hrvatske zauzima za prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

'Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina', istaknuo je. Karamarko je pri tomu naglasio kako HDZ Hrvatske nema ambicija miješati se u u odnose u susjednoj i prijateljskoj BiH ali ga 'svakako zanima sudbina hrvatskog naroda u toj državi'.

'Ne možemo dopustiti kao pripadnici hrvatskog naroda koji živimo u dvije domovine, da smo u jednoj domovini obespravljeni', kazao je. Također je izvjestio da je danas s Čovićem razgovarao o lokalnim izborima u BiH ove jeseni te o lokalnim izborima u Hrvatskoj 2013., o popisu stanovništva u BiH i načinima kako dvije stranke jedna drugoj mogu pomoći.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

>> Karamarko: Čačić i Milanović gaze po svemu

Na upit kako komentira zamisao sadašnje hrvatske vlade da se umjesto Pelješkog mosta gradi prometni koridor kroz Neum, Karamarko je istaknuo kako je most nužnost, a 'sve druge kombinacije i mogućnosti nisu ozbiljne'.

Po Karamarkovim riječima prevladavanje problema diskontinutiteta hrvatskog teritorija je strateško pitanje uz rješavanje gospodarskih poteškoća.

'Pelješki most je sinonim za fizičko povezivanje dva kraja Hrvatske i za nas je prvorazredno gospodarsko, prometno a rekao bih i sigurnosno i psihološko pitanje', rekao je Karamarko. Po njegovom tumačenju ne mogu stanovnci 'južno od Neuma' putovati kroz svoju domovinu s putovnicom u džepu, jer ih se na taj način pretvara u građane drugog reda.

'Zamislite kad Hrvatska uđe u EU što će biti s ljudima koji žive istočno od Neuma. Hrvat koji živi u Metkoviću, Splitu ili Imotskom moći će lakše doći do Hamburga nego što će Hrvat koji živi u Dubrovniku doći do Opuzena ili Metkovića', kazao je Karamarko. 'To je pitanje suverentiteta i integriteta naše domovine i to što je odlučila hrvatska vlada da dokine gradnju pelješkog mosta je duboko nedomoljubni čin', ocijenio je. Podsjetio je kako su se u Domovinskom ratu pokretale akcije, poput Masleničke, da bi se spojio hrvatski teritorij te da u miru nema ni jedan razlog da Hrvatska ne bude spojena.

Na upit kako komentira izjavu premijera Milanovića da su Veliki i Mali škoj kod Neuma samo kamenje zbog kojih ne treba biti u nesprazumu s BiH, Karamarko je istaknuo da je to 'toliko neozbiljna izjava da ne zna s koje strane da je počne obrađivati'. 'Je li to izjava jednog čovjeka koji pretendira biti državnik - svakako ne. Je li to izjava čovjeka koji je pravnik po struci i koji bi trebao znati pravo, zakone i Ustav, ili je to izjava čovjeka koji je vrlo specifičan domoljub' ocijenio je Karamarko.

On kaže da se neće svađati oko dva ili tri kamena i da to ozbiljna država ne radi. Mislim da ozbiljna država i vlada itekako drži do svojih interesa i da ih zna artiklulirati i zastupati. Za to je potreban ozbiljan premijer', rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao kako ni njegova stranka nije zadovoljna rješenjem koje se nudi 'prometnim koridorom' kroz Neum te da je suglasna s HDZ-om Hrvatske. Čović je također rekao kako postoje 'čudna razmišljanja' o kombinaciji koridora kroz Neum i koridora kroz Ploče.

Karmarko je rekao da bi HDZ Hrvatske podržao proces ujedinjenja HDZBiH i HDZ 1990. ali da o tomu trebaju odlučiti dužnosnici i članovi tih dviju stranaka. Čović je rekao kako će suradnja HDZBiH i HDZ 1990. biti još snažnija nakon ovojesesnkih lokalnih izbora u BiH. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene