Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O zaslugama

Karamarko: Nastavak izgradnje Pelješkog mosta velika je pobjeda HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je zadovoljstvo odlukom o nastavku gradnje Pelješkog mosta te istu smatra pobjedom njegove stranke.

Pelješki most će biti izgrađen i ne vidim zašto bi Hrvatska o tom problemu morala razgovarati s BiH, rekao je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se u Zadru sastao s predstavnicima HDZ-a u iseljeništvu, naglasivši kako Hrvatska ne može dopustiti da druga država odlučuje o sudbini njezinog mosta.

Pročitajte i ovo Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Od 11 sati Izbori su sve bliže: HDZ danas predstavlja svoj izborni program

'Smatram to velikom pobjedom HDZ-a i pritiskom koji smo izvršili, dakle da se odustane od anuliranja tog projekta. To je velika stvar', poručio je šef HDZ-a.

>> Stanovnici Pelješca: 'Most je jedino pametno rješenje!'

'Ono što je osnovna stvar jest da će Pelješki most biti izgrađen i ne vidim u ovom trenutku zašto bi mi razgovarali s BiH o tom problemu', izjavio je Karamarko novinarima, te istaknuo da je BiH prijateljska zemlja i da će most biti sagrađen tako da će građani te susjedne države imati siguran i kvalitetan pristup neumskoj luci.

'Ne možemo dopustiti da druga država odlučuje o sudbini tog mosta, o rješavanju problema koji se naziva diskontinuitet hrvatskog teritorija. To je pitanje suverenosti Republike Hrvatske', poručio je.

Karamarko smatra kako je pitanje diskontinuiteta hrvatskog teritorija prevažno za sigurnost Hrvatske, odnosno njezinu teritorijalnu sigurnost. Spreman je, što se toga tiče i na konsenzus.

'Oko konsenzusa, naravno, uvijek možemo pričati i moramo se dogovoriti i formulirati što to znači konsenzus u ovim uvjetima', istaknuo je Karamarko.

Napomenuo je kako će HDZ uvijek biti za konsenzus kojim se jamči dobrobit za Hrvatsku i njezine građane.

'Mi smo izvršili depolitizaciju MUP-a'

Za najavljene smjene u MUP-u, kojemu je bio na čelu u prošlom mandatu, Karamarko je kazao kako su potvrda da je vladajuća Kukuriku koalicija pobjedu na izborima doživjela kao priliku da 'podijeli izborno-ratni plijen', odnosno da na sva mjesta u javnim poduzećima i ministarstvima postavi svoje politički podobne kadrove.

'Mi smo izvršili depolitizaciju MUP-a, poglavito Ravnateljstva policije, a oni nastoje staviti što više političkih podobnika na neka ključna mjesta u policiji. Ne znam čemu to služi', rekao je.

Vladajući su, napomenuo je, pokušali i promijeniti Zakon o policiji, ali su od toga odustali nakon što su dobili 'packe i šamar' iz Europske komisije, budući da je bivša, HDZ-ova vlast, kazao je, taj zakon uskladila s propisima EU kako bi Hrvatska zaključila pregovaračko poglavlje 23. 'Ovo je jedno neozbiljno igranje sa sudbinom sustava koji je jako bitan za sigurnost Hrvatske', poručio je Karamarko.

Najavio je da će idućih dana Željko Dilber, prijatelj i suborac umirovljenog generala i haškog optuženika Ante Gotovine, vjerojatno biti izabran za predsjednika HDZ-ovog Odbora za branitelje na nacionalnoj razini.

'To je jedan vrlo ozbiljan prijedlog koji ima šanse da se realizira idućih dana', rekao je Karamarko, podsjetivši da je, nakon što je on na stranačkim izborima došao na čelo HDZ-a, Dilber ušao u HDZ te je kooptiran u zadarski županijski odbor stranke, kao i da će vjerojatno doći na čelo HDZ-ovog odbora za branitelje.

Najavio je i snažniju suradnju s hrvatskom dijasporom i HDZ-ovim organizacijama u iseljeništvu koje su, kazao je, bile zapostavljene u dosadašnjem radu stranke. 'Mi nismo stranka koja želi nešto materijalno uprihodovati i iskoristiti naše iseljeništvo. To su naši članovi, naši aktivisti i opet ćemo vratiti onu koheziju, ono jedinstvo koje je postojalo početkom 1990-ih', ustvrdio je predsjednik HDZ-a. (B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene