Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivena grobnica vojnika NDH

Kao dječak je kroz prozor vidio likvidacije: Strijeljali su ih kod potoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkom naselju Gračani iskopani su posmrtni ostaci 20-ak vojnika NDH. Grobište je danas posjetio ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić koji je razgovarao s jednim od svjedoka događaja iz 1945. godine.

Ministar branitelja Predrag Matić danas je u Gračanima, kod grobišta u kojem je dosad potvrđeno 14, a trebalo bi biti 27 posmrtnih ostataka vojnika NDH stradalih od pobjednika u Drugom svjetskom ratu nedugo nakon oslobođenja, novinarima predstavio aktivnosti u istraživanju i ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava 2. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Zadali si rok Rusija mobilizira 100.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu u Ukrajini Hrvatska vojska, ilustracija baza NATO-a Hrvatski vojnici u Litvi posebno se ističu izgledom: Ovo su stroga pravila koja moraju slijediti

Pomoćnik ministra Ivan Grujić kazao je kako se prema prikupljenim saznanjima u tom grobištu trebalo nalaziti 27 žrtava. "Dosad smo ih potvrdili 14, ali sve još nisu izvađene iz grobišta. Držim da su podaci kojima raspolažemo točni i ako jesu to će biti velik dokaz i doprinos daljnjem istraživanju na području Gračana na kojem ima još četiri takva grobišta", istaknuo je.

>> Makarska: Pronađene stare ljudske kosti

Rekao je da su u tom grobištu dosad pronašli i dva prstena, koja su specifična i koja će možda dati odgovor o preliminarnom identitetu žrtava te dugmad koja nedvojbeno govore da se radi o pripadnicima vojske NDH te nekoliko vojnih posuda koje isto potvrđuju da se radi o vojnicima.

Najavio je da će najkasnije do sutra u 12 sati imati konačan rezultat istraživanja tog grobišta. Rekao je da se neće ići u identifikacije, već eventualno u ciljane, što znači da za žrtvu kod koje je pronađen prsten, koja može ukazivati na nekakav identitet pokušaju doći do obitelji. "Radi se o starim posmrtnim ostacima koji su jako degradirani i pitanje je u kojoj mjeri se može potvrditi identitet. Naši napori će biti usmjereni k tome da gdje god možemo dođemo do identiteta", poručio je Grujić.

Rekao je da je to područje dosta dobro ranije istraženo od mještana i članova obitelji koji su im pomogli u procesu prikupljanja informacija i lociranju grobišta te da u njima zasigurno ima i posmrtnih ostataka žrtava civila, a vojnici su većinom pripadnici NDH.

'Svaka žrtva zaslužuje grob'

"Ovo su grobišta koja su prema našim informacijama i dosadašnjim spoznajama bila poznata, ali nažalost nikada do sada nisu bila istražena. Krenuli smo u otkopavanje i dostojno zbrinjavanje svih posmrtnih ostataka - to je na tragu politike Vlade da svaka žrtva zaslužuje svoj grob i dostojno grobno mjesto i mi na tome radimo", istaknuo je ministar Matić.

Procijenio je da se na tom širem području nalazi oko 800 posmrtnih ostataka ljudi koji su stradali nakon Drugog svjetskog rata te da će izvršiti pretrage pojedinačnih grobnica, jer ima mjesta gdje je pokopano od jedne osobe do 220.

Naglasio je da se prema nekim detaljima koji su pronađeni uz žrtve nedvojbeno radi o vojnicima NDH. "Prema onome što možemo vidjeti na posmrtnim ostacima radilo se o egzekuciji, o smaknuću nakon završetka ratnih djelovanja u Drugom svjetskom ratu", kazao je.

Rekao je da je Hrvatska premrežena takvim grobištima, što iz Drugog svjetskog rata, što iz Domovinskog rata te najavio da nastavljaju posao i da će rezultati biti vidljivi na godišnjem izvješću koje će podnijeti Saboru.

Rekao je kako im je želja da bez politiziranja svaka žrtva nađe svoje grobno mjesto. "Razuvjerit ćemo sve nevjerne Tome koji su rekli da će ova Vlada pristupiti politikanski prema žrtvama. Mi dokazujemo iz dana u dan svima da je ovo humanitarno pitanje i da ovdje nema mjesta politici", poručio je.

"Mi skoro i 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata nismo završili Drugi svjetski rat i ne želimo da takav politikanski pristup bude i s Domovinskim ratom. Pokazujemo da imamo humanu crtu i želimo da sve žrtve bez obzira na način i vrijeme stradavanja pronađu svoje mjesto i počivalište", istaknuo je ministar Matić.

Svjedok likvidacija sve je vidio kroz kuhinjski prozor

Stanislav Haramija je prije 68 godina svjedočio likvidacijama vojnika NDH. Tada je imao 11 godina, a danas opisuje scenu koju je vidio kroz prozor vlastite kuće. 'Nije bilo grmlja i svega i onda smo mi s kuhinjskog prozora vidjeli što se ovdje događalo. Koliko je meni još ostalo u sjećanju oni su bili strijeljani s ove strane potoka', rekao je Haramija u razgovoru s ministrom Matićem, koji mu se zahvalio na svjedočanstvu bez kojega bi grobišta bilo teško pronaći.

Neke su mu se stvari urezale u sjećanje. 'Znamo da je jedan, mislim da je bio Nijemac, da je ostao živ, da je zapomagao i onda mu je jedna gospođa koja živi tu niže, donijela šalicu mlijeka', rekao je. (M.K.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene