Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca sa ADHD-om

'Kao da imaš roj pčela u glavi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često se za djecu koja su živahna, impulzivna i imaju slabu koncentraciju kaže da su zločesta, neodgojena i lijena. Ali zapravo, riječ je o djeci koja imaju ADHD - hiperaktivni poremećaj.

U manjoj mjeri javlja se i kod odraslih. Uz pomoć stručnjaka, ADHD se može ublažiti, no na žalost, ne može se u potpunosti izliječiti.

Anka ima 33 godine. Tek je prije dvije godine saznala da ima ADHD- hiperaktivni poremećaj. 'Upoznala sam svog današnjeg supruga, koji je nakon 5-10 minuta razgovora sa mnom uskliknuo: ti imaš ADHD! Na što sam ja zbunjeno rekla, ADHD? Što je to? To je ono nešto s hiperaktivnošću? Ne, nemam ja to?', rekla je Anka Kovač Augustiny.

Daljnim pretragama utvrđeno je da ima. Baš kao i njezin suprug, koji s ADHD-om živi od svoje 9. godine. 'Onda je prvo krenuo jedan osjećaj olakšanja, aha, dobro, zbog toga sam čitav život različita. A onda je s druge strane krenula negacija. Ne, ja to nemam! Ja sam normalna!', rekla je Anka.

>> Jesu li zločesti ili su hiperaktivni sanjari?

Kada je vratila godine unatrag i prisjetila se svog ponašanja, shvatila je da ima hiperaktivni poremećaj. 'Kao da imaš roj pčela. Ti imaš puno podražaja izvana, koje drugi ljudi uopće ne detektiraju. Tebi sve ulazi u tebe. Ti imaš toliko puno informacija. Pa evo, u ovom trenutku dok pričam s vama, meni zuji!', rekla je Anka.

ADHD se najčešće javlja kod djece u predškolskoj dobi. Najčešći simptomi su: nepažnja, hiperaktivnost ili impulzivnost. 'Svjetske statistike govore da ima otprilike 5-12% šk. djece, što znači da je to najčešći mentalni poremećaj i u razredu od 30 učenika, jedno do dva učenika bi imalo ADHD.', rekao je Marko Ferek iz Udruge Buđenje.

'I onda im se događa da se često puta ponašaju možda onako kako oni ne bi htjeli, npr. izigravaju razredne klaunove, bivaju izloženi podsmjehu.', rekla je defektologinja Đana Baftiri.

Anka je završila Muzičku akademiju, te je apsolventica na Pravnom fakultetu. Zbog manjka koncentracije, teško joj ide učenje. 'Ja mogu učit 15-20 minuta i moram napravit pauzu, jer mene nema! Borba je, borba s vjeternjačama!', rekla nam je Anka. No, kroz tu borbu, na sreću, ne ide sama. Najveća su joj podrška suprug, prijatelji i kolege iz Udruge.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene