447421
447421
447421
447421
447421

'Neažurni smo i neefikasni - kasnimo s ugovaranjem, isplatama, reformama...'

  • , 22.08.2016., 13:09
  • Autor:
  • komentara

Dijelove Mostovog predizbornog programa u ponedjeljak je u Rijeci predstavljalo šest 'mostovki', a jedna od njih, Ines Strenja Linić, poručila je kako njezina stranka na taj način želi upozoriti na važnost snažnijeg sudjelovanja žena u politici jer su, ističe, žene na izbornim listama podzastupljene te se moraju puno više od muškaraca truditi da na njih dospiju.

 
 
 
 
Most-ovke predstavile program u Rijeci (Video: Vijesti u 14)
Most-ovke predstavile program u Rijeci (Video: Vijesti u 14)

Šest žena s liste Mosta nezavisnih lista u ponedjeljak su u Rijeci predstavile različita programska područja - reformu zdravstva, reformu lokalne i regionalne samouprave, osnove ekonomskog programa, poduzetništvo, radno zakonodavstvo i regionalni razvoj i fondove EU. Kandidatkinje na listi Mosta Ines Strenja Linić, Dubravka Jurlina Alibegović, Ivana Ninčević, Petra Mandić, Sonja Bošnjak i Tea Golja predstavile su različita programska područja.

Reforma zdravstva

Ines Strenja Linić je rekla kako će se Most nastaviti boriti za to da javno zdravstvo bude dostupno svima. Primjera radi, dodala je, Hrvati izdvajaju 700 eura po zaposlenom godišnje za zdravstvo, a susjedna Slovenija 2.500 eura.

'Osnovni zadaci su financijska stabilizacija hrvatskog zdravstvenog sustava, zaustavljanje odlaska zdravstvenog kadra u inozemstvo, nastavak reforme primarne zdravstvene zaštite te bolničkog sustava uz kategorizaciju i spajanje bolnica u cilju racionalizacije', kazala je Strenja Linić. Primjera radi, dodala je, Hrvati izdvajaju 700 eura godišnje za zdravstvo, a susjedna Slovenija 2.500 eura.

'Zdravstvena politika mora imati kontinuitet, a ne da svaka vlada ima svoju', kazala je Strenja Linić te najavila kako idući tjedan napokon počinju radovi na riječkoj bolnici.

Reforma lokalne i regionalne samouprave

Dubravka Jurlina Alibegović govorila je o nužnoj reformi javne uprave.

'Previše ima agencija, zavoda, ureda... Dolazi do preklapanja u odgovornosti i nadležnosti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a time i do neefikasnosti', kazala je Jurlina Alibegović te kao mjere u reformi Most nudi racionalizaciju cijelog sustava javne uprave, smanjenje broja državnih agencija, racionalizaciju središnjih tijela uprave uz reformu regionalne i lokalne samouprave.

Cilj je, naglasila je, imati učinkovitu, brzu i jeftinu javnu uslugu.

Ekonomski program

'Potrebna nam je izrada makroekonomskog modela razvoja i ustroj Ekonomskog savjeta - nezavisnog tijela koji će stajati na usluzi Vladi i premijeru', kazala je Tea Golja.

Nadalje, zalažu se za stabilan tečaj kune, stimuliranje kredita za investicije, smanjenje poreza na dobit s 20 na 17 %, poticanje potrošnje i izvoza, povećanje ulaganja u obrazovanje Zalažu se i za fiskalnu decentralizaciju, ali - postupno.

Poduzetništvo

Ivana Ninčević Lesandrić se osvrnula na najave nekih stranaka kako će otvoriti 180.000 novih radnih mjesta.

'U Hrvatskoj ima 185.146 poslodavaca. Da njih rasterete od poreza i da svaki od njih zaposli samo jednog čovjeka to bi bila ta brojka'.

Zalažu se i za otvaranje poduzetničkih centara i njihovo umrežavanje. 

Radno zakonodavstvo

'Imamo dobar Zakon o radu, ali je teško provediv zato što mnogi ovise o jednom poslodavcu', kazala je Petra Mandić. 'Tržište rada nije šaroliko, nema fluktuacije'. 

Treba povećati rokove za prijave i odjave radnika te zaštiti radnike koji ne primaju plaću.

'Država im treba dati plaću, ali i obaviti nadzor nad tim poslodavcem, da se vidi ima li kakvih malverzacija', kazala je Mandić.

Regionalni razvoj i fondovi EU

Sonja Bošnjak je rekla kako je Hrvatska iz EU fondova povukla 1,8 milijardi eura, a uplatila 1,2 milirade. 

'Kasnimo s ugovaranjem, isplatama... Sada imamo na raspolaganju 6,8 milijardi eura, ali čeka se s izvlačenjem. Neažurni smo i neefikasni', ustvrdila je Bošnjak.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se