Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most o problemima

'Neažurni smo i neefikasni - kasnimo s ugovaranjem, isplatama, reformama...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijelove Mostovog predizbornog programa u ponedjeljak je u Rijeci predstavljalo šest 'mostovki', a jedna od njih, Ines Strenja Linić, poručila je kako njezina stranka na taj način želi upozoriti na važnost snažnijeg sudjelovanja žena u politici jer su, ističe, žene na izbornim listama podzastupljene te se moraju puno više od muškaraca truditi da na njih dospiju.

Šest žena s liste Mosta nezavisnih lista u ponedjeljak su u Rijeci predstavile različita programska područja - reformu zdravstva, reformu lokalne i regionalne samouprave, osnove ekonomskog programa, poduzetništvo, radno zakonodavstvo i regionalni razvoj i fondove EU. Kandidatkinje na listi Mosta Ines Strenja Linić, Dubravka Jurlina Alibegović, Ivana Ninčević, Petra Mandić, Sonja Bošnjak i Tea Golja predstavile su različita programska područja.

Reforma zdravstva

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Ines Strenja Linić je rekla kako će se Most nastaviti boriti za to da javno zdravstvo bude dostupno svima. Primjera radi, dodala je, Hrvati izdvajaju 700 eura po zaposlenom godišnje za zdravstvo, a susjedna Slovenija 2.500 eura.

'Osnovni zadaci su financijska stabilizacija hrvatskog zdravstvenog sustava, zaustavljanje odlaska zdravstvenog kadra u inozemstvo, nastavak reforme primarne zdravstvene zaštite te bolničkog sustava uz kategorizaciju i spajanje bolnica u cilju racionalizacije', kazala je Strenja Linić. Primjera radi, dodala je, Hrvati izdvajaju 700 eura godišnje za zdravstvo, a susjedna Slovenija 2.500 eura.

'Zdravstvena politika mora imati kontinuitet, a ne da svaka vlada ima svoju', kazala je Strenja Linić te najavila kako idući tjedan napokon počinju radovi na riječkoj bolnici.

Reforma lokalne i regionalne samouprave

Dubravka Jurlina Alibegović govorila je o nužnoj reformi javne uprave.

'Previše ima agencija, zavoda, ureda... Dolazi do preklapanja u odgovornosti i nadležnosti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a time i do neefikasnosti', kazala je Jurlina Alibegović te kao mjere u reformi Most nudi racionalizaciju cijelog sustava javne uprave, smanjenje broja državnih agencija, racionalizaciju središnjih tijela uprave uz reformu regionalne i lokalne samouprave.

Cilj je, naglasila je, imati učinkovitu, brzu i jeftinu javnu uslugu.

Ekonomski program

'Potrebna nam je izrada makroekonomskog modela razvoja i ustroj Ekonomskog savjeta - nezavisnog tijela koji će stajati na usluzi Vladi i premijeru', kazala je Tea Golja.

Nadalje, zalažu se za stabilan tečaj kune, stimuliranje kredita za investicije, smanjenje poreza na dobit s 20 na 17 %, poticanje potrošnje i izvoza, povećanje ulaganja u obrazovanje Zalažu se i za fiskalnu decentralizaciju, ali - postupno.

Poduzetništvo

Ivana Ninčević Lesandrić se osvrnula na najave nekih stranaka kako će otvoriti 180.000 novih radnih mjesta.

'U Hrvatskoj ima 185.146 poslodavaca. Da njih rasterete od poreza i da svaki od njih zaposli samo jednog čovjeka to bi bila ta brojka'.

Zalažu se i za otvaranje poduzetničkih centara i njihovo umrežavanje. 

Radno zakonodavstvo

'Imamo dobar Zakon o radu, ali je teško provediv zato što mnogi ovise o jednom poslodavcu', kazala je Petra Mandić. 'Tržište rada nije šaroliko, nema fluktuacije'. 

Treba povećati rokove za prijave i odjave radnika te zaštiti radnike koji ne primaju plaću.

'Država im treba dati plaću, ali i obaviti nadzor nad tim poslodavcem, da se vidi ima li kakvih malverzacija', kazala je Mandić.

Regionalni razvoj i fondovi EU

Sonja Bošnjak je rekla kako je Hrvatska iz EU fondova povukla 1,8 milijardi eura, a uplatila 1,2 milirade. 

'Kasnimo s ugovaranjem, isplatama... Sada imamo na raspolaganju 6,8 milijardi eura, ali čeka se s izvlačenjem. Neažurni smo i neefikasni', ustvrdila je Bošnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene