Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila financiranja

Predsjednički kandidati ne smiju primiti više od 8 mil. kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati ne smiju primati novac od onih koji su dužni državi. Sve što prime nezakonito, moraju vratiti u proračun.

Svi kandidati na predsjedničkim izborima, prema novom Zakonu o financiranju, morat će otvoriti poseban račun na koji će prikupljati donacije.

Ukupno ne smiju primiti više od 8 milijuna kuna, a tjedan dana prije održavanja izbora, moraju podnijeti izvješće o tome koliko su i čijeg novca potrošili. Pobjednik izbora, prema odluci Vlade, za naknadu troškova kampanje dobiva - čak milijun kuna.

Ivo Josipović u četvrtak je službeno je počeo pretkampanju. Tako bar kažu u njegovu stožeru, no Josipović posljednjih mjeseci intenzivno obilazi zemlju. Stožer radi, a poseban račun za donacije već je otvoren.

'Mi ćemo nastojati da naš trošak bude ispod 8 milijuna kuna, pa da i na taj način pokažemo građanima da smo svjesni da nije vrijeme za prevelike troškove, poručuje Mladenka Šarić iz izbornog stožera Ive Josipovića.

Račun je otvorila i kandidatkinja oporbe Kolinda Grabar Kitarović. Njezin program sufinancirat će HDZ.
'Imat će podršku svoje stranke i donacije. Ona nema infrastrukturu koju ima Ivo Josipović, koji koristi ured predsjednika za pretkampanju', kaže Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za kandidate na ovim izborima vrijede nova, stroža pravila. Prema Zakonu o financiranju, maksimalno smiju potrošiti 8 milijuna kuna plus dodatnih 1,6 milijuna kuna za svaki idući krug izbora. Pojedinci im smiju donirati najviše 30 tisuća kuna, tvrtke 200 tisuća. Tjedan dana prije izbora DIP-u podnose završno izvješće o financiranju. U slučaju nepravilnosti, prijete im kazne od 30 do 50 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega

Vlada raspisala predsjedničke izbore

'Sad ćemo biti svakako malo oštriji, i za vrijeme kampanje i nakon što kampanja bude završena mi možemo završiti kompletnu provjeru svih donacija', kaže Zdravka Ćufar Šarić iz Državnog izbornog povjerenstva.

Kandidati ne smiju primati novac od onih koji su dužni državi. Sve što prime nezakonito, moraju vratiti u proračun.

Ivan Hrstić iz izbornog stožera Milana Kujundžića kaže da će taj kandidat na izbore potrošiti najviše milijun kuna. Anto Đapić, još jedan predsjednički kandidat, poručuje da će pokušati sa skromnim financijskim sredstvima koja neće priječi više od 200 tisuća kuna.
GONG od kandidata očekuje da u svojim financijskim izvješćima objave i troškove nastale u pretkampanji. Posebno će, kažu, pratiti troškove medijskog oglašavanja kandidata.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene