Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa nas nisu naučili Kornati

Kanaderi ne lete, vatrogasci ne primaju plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S vrućinama raste i opasnost od požara. No, ni nakon prošlogodišnjih muka odgovorni, očito, nisu izvukli pouku.

Iako su požari u nekim dijelovima priobalja već buknuli, protupožarna tehnika je zakazala. U ovom trenutku ispravan je samo jedan kanader i dva air-traktora. Uz to što su letjelice na servisu nema novca ni za isplatu plaća vatrogascima.

Pročitajte i ovo Avion Drama na nebu Avion nije uspio sletjeti na aerodrom: Kružio je nebom, a cijelo vrijeme kotači su bili spušteni Peđa Grbin - 2 pobuna u zagrebačkom ogranku Problemi u SDP-u: Na sjednici riješena jedna mini kriza

Kanaderi već dugo nisu viđeni u zraku. Da zatreba, od njih četiri, samo je jedan spreman poletjeti dok su ostali na popravku. Ministarstvo obrane, kašnjenje ne brine. Na Jadranu je već gorjelo, no, njima požarna sezona još nije počela. 'Jesmo li se dogovorili da ćemo biti spremni do 1.6.? Mislim da jesmo. Nema nikakve bojazni da nismo u stanju reagirati', tvrdi državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg.

A gasili nisu prije dva dana pokraj Stona. Kanaderi, pojašnjavaju, nisu bili potrebni. 'Njima sezona počinje kad njima odgovara. Nadam se samo da vlada neće iskusiti onaj gorki okus Kornata ponovo, radi nespremnosti i radi toga što imamo nespremne ljude na čelnim mjestima', dodaje Mladen Magdić iz Sindikata profesionalnih vatrogasaca

>> Vatrogasne postrojbe spremno dočekuju predstojeću sezonu

Odgovornost za to što svake godine požare dočekujemo s neispravnim letjelicama, prvi čovjek ratnog zrakoplovstva prebacuje na druge. 'Ne mogu dati odgovor jer zrakoplovstov ne održava kanadere. To radi Zrakoplovni zavod', objašnjava general Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ-a.

A u velikogoričkim hangarima, uz kanadere, leže i lani kupljeni air-traktori. Poletjeli bi da ih nije nagrizla morska voda. Jedan je spreman, ali Španjolci još ne žele potpisati da su ih popravljali u prostoru, koji nema certifikat prema međunarodnim standardima. Tri su zahrđala. Ne pogaze li Kanađani svoje obećanje, 10. lipnja stiže pojačanje, još jedan novi kanader.

Za vatrogasce ipak prekasno. Dok na kupnji letjelica država nije štedjela novca za plaće nema, upozoravaju. Njihovi kolege iz Metkovića i Ploča nisu dobili plaću za prošli mjesec. Nadaju se ipak, da će letjelice, bile one stare ili nove - koristiti što manje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene