Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prljava kampanja

Kampanja nije ni počela, a akteri se već izvrijeđali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni kuna upucanih u niske udarce, izvrtanje stranačkih slogana, ismijavanje konkurencije. Kampanja službeno nije ni počela, a akteri su se pošteno izvrijeđali.

SDP-ovo udaranje po sloganu HDZ-a 'Idemo dalje', SDP-ova županica izjednačena s Arkanovom udovicom, niski udarci u gorici Šuker protiv Picule i obrnuto, HDZ-ovo aludiranje na nekadašnji Bandićev oglas zbog afere zagrepčanka. Sve su to niski udarci moralno upitni, ali ne i protuzakoniti. 'Govorimo o kršenju oglašivačkog kodeksa. Vi ne smijete uzeti prekopirati i izobličiti i u bilo koje svrhe koristiti tuđi autorski rad i tuđe grafičko djelo', objašnjava sudski vještak za marketing Igor Kern.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Antikampanja s ciljem ocrniti političkog suparnika normalna su stvar u Americi i Britaniji primjerice. Na njih se troši najviše novca. 'Negativno usmjerena kampanja može se voditi tako da se ne povrijedi ničiji autorski rad i ničiji slogan, no tada je potrebno malo više domišljatosti kako bi birači shvatili što im želite reći', dodaje Kern.

Po zakonu kampanja još nije ni počela, a najspornije pitanje koje čeka odgovor je hoće li stranke i pojedinci prijaviti trošak i odakle im novac za prljavu pretkampanju.  'Regulirana je kampanja točnije oglašavanje u elektronskim medijima, no nitko ne sprječava one koji imaju novac da ga troše prije kampanje i pitamo se hoće li ta sredstva ući u njihove izvještaje ili neće nigdje', izjavila je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

Kandidati su svjesni kako kampanjom kroz zakonske rupe mogu odrađivati prljavi posao ili trošiti tuđi novac, a za to neće biti kažnjeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene