Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi na Bajakovu

Kolona kamiona nastala i prema Srbiji, s druge strane čeka se 24 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozači kamiona na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo i dalje čekaju u kilometarskim kolonama da uđu u Hrvatsku, odnosno na područje EU.

Kolona kamiona u smjeru Hrvatske dugačka je 8 do 10 kilometara, a vozači prelazak granice u prosjeku čekaju oko 24 sata. No, kolona teretnih vozila se sada formirala i s hrvatske strane i dugačka je oko 1 kilometar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu Slika nije dostupna Kaos na granici: 'Čekam 38 sati, umorniji sam no što bih bio da radim'

Kako nam je rečeno na Bajakovu, do formiranja kolona došlo je ponajprije zato što se rad carinika od 1. srpnja povećao za 60 posto, zbog čega je i došlo do padova sustava. Kako su nam objasnili, nakon ulaska u EU, kada je naša zemlja postala vanjska granica Unije, Hrvatska imati obvezu pregledati svaki kamion, dok bi prije one koji su u tranzitu puštali te bi vozila bila pregledana tek na svojoj destinaciji.

>> I dalje KAOS na Bajakovu: Oko 1.200 kamiona 'zatočeno' na granici s Hrvatskom

Također, kao dio problema naveli su i da dio uvoznika i izvoznika nije proučio nova pravila i procedure koje vrijede nakon ulaska u EU te se nisu prilagodili n ovom načinu poslovanja.

Inače, nakon višesatnog zastoja na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo između Srbije i Hrvatske i kolone od oko 1.200 kamiona duge 15 kilometara, granicu je tijekom noći na srijedu prešlo oko 300 kamiona, a jutros još stotinjak, ali stanje još nije normalizirano, potvrdili su srbijanski dužnosnici, dok prijevoznici i trgovci u Srbiji već upozoravaju da će pretrpjeti znatnu štetu koju ne mogu nadoknaditi.

Pomoćnik ministra za promet i cestovni prijevoz Milorad Ilić potvrdio je da je jutros do osam sati oko 100 kamiona prešlo granicu s Hrvatskom na Batrovcima i da je dobio uvjeravanja od hrvatskih resornih kolega da će "za dva dana biti normaliziran promet" na tom graničnom prijelazu.

Kamionski promet počeo normalno funkcionirati sinoć

Ilić je je rekao da je kamionski promet počeo normalno funkcionirati tek kasno sinoć, ali da je bio usporen pa je malo vozača u odnosu na broj u koloni uspjelo prijeći. "Pristižu novi kamioni, te još nema značajnog smanjenja broja kamiona na granici", rekao je Ilić u programu TV Pink. Mnogi vozači odlučili su, nakon višesatnog stajanja, promijeniti smjer i zaputiti se prema Mađarskoj i alternativnim prijelazima, u čemu im pomaže srbijanska prometna policija koja je za njih iznimno otvorila i srednju traku na autocesti.

Ukoliko ne bude zastoja u propuštanju kamiona, odnosno ako sustav hrvatske carine bude funkcionirao kako treba, očekuje se da se kilometarska kolona raščisti za 48 do 72 sati, ali samo pod uvjetom da na taj prijelaz ne pristigne još kamiona, pa su iz Ministarstva prometa i policije apelirali da vozači izbjegavaju prijelaz Batrovci-Bajakovo.

'Srbijanski prijevoznici nespremno dočekali ulazak Hrvatske u EU'

Unatoč dugoj koloni kamiona, osobni automobili i autobusi prelaze granicu s Hrvatskom uz minimalna zadržavanja. Prijevoznici, međutim, procjenjuju da će se situacija na ovom graničnom prijelazu normalizirati tek za sedam do 10 dana, ali upozoravaju da će posljedice biti dalekosežnije. Kako je za TVB92 rekao Dragan Stojanović, vlasnik prijevozničke tvrtke Eurošped, srbijanski su prijevoznici ipak "prilično nespremno dočekali ulazak Hrvatske u EU".

"Jednostavno, očekivalo se da će se to dogoditi jer se to i događa kada neka nova zemlja ulazi u EU. Posljednji put je to bilo sa Slovenijom, a sad su naši prijevoznici, po inerciji, svi krenuli u Hrvatsku i napravili su gužvu što prirodnu, što umjetnu", kaže Stojanović, uz ocjenu da su posljedice velike. "Na stotine kamiona čeka, izgubit će po tri, četiri dana da prođu. Neće imati mogućnost povratka, a zakazani utovari će im propasti", kaže Stojanović i ocjenjuje da će štetu pretrpjeti ne samo prijevoznici već i "oni koji tu robu prodaju, odnosno kupuju".

Srbijanski MUP priopćio je u utorak da se od 1. srpnja kad je Hrvatska postala članicom Europske unije (EU), na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo stvorila kolona duga petnaestak kilometara u kojoj oko 1.200 kamiona čeka carinsku proceduru i ulazak u Hrvatsku zbog primjene novih propisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene