Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U Zagrebu

OVDJE NE MOŽE UĆI BILO TKO Zavirite iza vrata koja štite i od atomske bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naše kamere prošle su strogo osiguranje i ušle u arhive Nacionalne sveučilišne knjižnice koje čuvaju kulturno blago Hrvatske. Stare knjige, zemljovidi, grafike - čuvaju se u posebnim trezorima. Neka od tih vrijednih djela bit će izložena - na Danima otvorenih vrata.

Ovoj strogo čuvanoj prostoriji u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici tek rijetki mogu pristupiti. I to iza vrata koja štite od atomskog udara. Djelić bogate zbirke ood danas će se moći i vidjeti.

Pročitajte i ovo Državni arhiv - 2 VRLO DELIKATAN POSAO Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet Muzej Vukovara u progonstvu (Foto: Dnevnik.hr) Veliko slavlje u Vukovaru Važan dan za hrvatsku kulturu: Otvoren stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu"

Na Danima otvorenih vrata ove godine moći će se vidjeti i dio građe iz knjižnice obitelji Zrinski pa tako i izvorni rukopis Nikole Zrinskoga iz 17. stoljeća. Takvi primjerci vrlo se rijetko izlažu. Baš kao i plan Zagreba iz daleke 1864. godine koji se s drugim kartama i zemljovidima čuva u posebnim ormarima. Tamo ne smije biti čak ni prašine.

Sve je točno propisano i za zaštitu više od 150.000 crteža i grafičkih djela, moraju se čuvati na posebnoj temperaturi i uz određenu vlagu u zraku.

Više pogledajte u prilogu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene