Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimka spornog trenutka

Kalmeta naljutio Kosor: 'Mi smo veliki klub, ne mislimo svi isto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru se jučer dogodila jedna neobična situacija - Božidar Kalmeta postavio se nasuprot Klubu HDZ-a. Danas tvrdi da zbog toga u stranci nime ljutnje.

Božidar Kalmeta je jasno u svojoj raspravi rekao da je on za vladin prijedlog ukidanja povlaštenih mirovina i da će ga podržati, što je u suprotnosti s politikom HDZ-a, stranke kojoj pripada. Ne pamti se kada je neki zastupnik javno kazao, a i glasovao suprotno stranačkoj odluci prvenstveno kada se radi o zastupniku HDZ-a. Kalmeta je svojom saborskom raspravom razljutio stranačku šeficu. Treba reći da na kraju Božidar Kalmeta nije došao na glasovanje o prijedlogu ukidanja povlaštenih mirovina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

>> Kosor se uvrijedila jer nije dobila riječ i tražila pregledavanje snimki kamera

'Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice itekako raspravljaju o ovom zakonu i kao što dobro znate podržavaju suštinu prijedloga', rekla je Jadranka Kosor. Klub HDZ-a najavio je pri izglasavanju ostati suzdržan. No Božidar Kalmeta odlučio se na rijedak, gotovo nikad viđen, potez u Sabornici.

Suprotno odluci kluba najavio je da će glasovati za zakon. 'Ovaj zakon treba podržati, jer moramo svi dijeliti sudbinu građana i u tom smislu i ja ću podržati apsolutno ovaj zakon', rekao je Kalmeta. Njegova odluka razljutila je Jadranku Kosor. Zatražila je repliku, ali je nije dobila.

'Ako zastupnik zatraži riječ da bi odgovorio na navod repliku predsjedatelj će mu dati riječ čim završi govor onog koji je navod iznio. Ja sam upravo to učinila u zadnjim sekundama govora izlaganja gospodina zastupnika Kalmete. Digla sam pločicu za repliku', požalila se Kosor.

'Niste pravovremeno reagirali', odgovorio joj je Milorad Batinić, predsjedavajući. No predsjednica kluba zastupnika HDZ-a ne odustaje. 'Nadzorne kamere u Sabornici, želim da se one pregledaju kako bi se ustanovilo u kojem sam trenutku tu pločicu digla', kazala je Kosor. 'Ne funkcioniram po modelu zastrašivanja ili da mi se imputira nešto drugo', rekao je Batinić. Iako prilično brza, Jadranka Kosor ipak je zakasnila za tri sekunde.

To je bio samo još jedan pokazatelj situacije u HDZ-u koji je očito nakon izbornog poraza podijeljen, a Kosor gubi potporu donedavnih kolega ministara. Sporni trenutak snimila je kamera Nove TV, a možete ga pogledati u priloženom videu.

Kalmeta: u HDZ-u se ne ljute zbog moje potpore vladinom zakonu

HDZ-ov zastupnik Božidar Kalmeta danas je izjavio kako stoji iza onoga što je rekao u jučerašnjoj saborskoj raspravi, da podupire vladin zakon o ukidanju povlaštenih mirovina, te kazao kako se u HDZ-ovom Klubu nitko zbog toga na njega ne ljuti. Kalmeta je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da se razlike između njegovog i mišljenja njegovog kluba, koji je zauzeo suzdržan stav prema vladinom zakonu, mjere u nijansama.

'Ja sam rekao ono što sam rekao i iza toga stojim. I mišljenje kluba je, i to je ono što je bitno, da se mirovine moraju obračunavati kao i svima ostalima', rekao je. Upitan jesu li na njega bili ljuti u HDZ-ovom klubu, s obzirom da je u pojedinačnoj raspravi iznio stav drukčiji od stranačkog, Kalmeta je odgovorio kako apsolutno nije bilo nikakve ljutnje. 'Mi smo veliki klub i ne bi bilo dobro da baš svi o svemu isto mislimo', kazao je Kalmeta, a na dodatno pitanje nije li HDZ-ov klub do sada bio jedinstven u stavu, odgovorio je kako se rade iskoraci i u tom smislu.

Na sinoćnje glasovanje o ukidanju povlaštenih mirovina nije, kazao je, došao jer je zakasnio. Upitan kako bi glasovao da je bio u sabornici, odgovorio je: 'Glasao bi onako kako sam rekao', a na pitanje znači li to da bi bio za vladine zakonske izmjene, odgovorio je da ne može govoriti jedno, pa poslije glasovati drugačije. Kalmeta je odbacio špekulacije da je došlo do raskola u Klubu HDZ-a, ističući kako se mišljenja među HDZ-ovim zastupnicima razlikuju u nijansama, budući da je i stav HDZ-a bio da se zastupničke mirovine trebaju obračunavati kao i svim ostalim građanima, dakle po općem mirovinskom zakonu.

'Stav kluba je bio da se bude suzdržan s obzirom da nisu obuhvaćeni svi državni dužnosnici. Ja sam diskutirao i rekao da, što se mene tiče, zakon treba prihvatiti i da ću za zakon glasovati i tako sam se ponašao', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene