Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dotrajalost, a ne nerentabilnost

Kalmeta: Dio željezničkih linija privremeno je ukinut zbog nesigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar prometa Božidar Kalmeta danas je u Hrvatskom saboru istaknuo da je dio željezničkih linija, pa i one u Slavoniji, privremeno ukinuto zbog dotrajalosti i nesigurnosti prometovanja, a ne njihove nerentabilnosti.

HDSSB-ovog zastupnika Boru Grubišića zanimalo je zašto je, unatoč nezadovoljstvu lokalnog stanovništva, ukinuta željeznička linija Pleternica-Našice. Ministar Kalmeta odgovorio mu je da nisu on ni njegovo ministarstvo odlučili o privremenom ukidanju linija, ali da osobno podupire tu odluku HŽ-a, jer su, kazao je, te pruge u vrlo lošem stanju i opasne su za promet. No, naglasio je da su za potrebe lokalnog stanovništva uvedene posebne autobusne linije po istoj cijeni i uz iste pogodnosti kao vlak.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Slika nije dostupna Dobre vijesti iz HŽ-a Do kraja travnja besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i volontere

Kalmeta je rekao i da se zbog nedostatka novca ove godine neće ići u rekonstrukciju pruga, ali da će njegovo ministarstvo dio pruga pokušati obnoviti iduće godine. Odgovarajući na upit Borisa Kunsta (HDZ), ministar uprave Davorin Mlakar odbacio je kao mogućnost da u 11. izbornoj jedinici, tzv. dijaspori, ubuduće netko može glasovati umjesto umrle osobe. Istaknuo je, naime, da svi koji u dijaspori izlaze na birališta moraju proći kontrolu tamošnjih biračkih tijela, te da se evidencije birača svakodnevno dopunjuju ovisno o promjenama podataka o biračima.

Mlakar je naglasio i da na proteklim predsjedničkim izborima nije zabilježen ni jedan službeni prigovor biračkih tijela na odvijanje izbornog procesa. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da bi idućeg tjedna Ina trebala lokalnim jedinicama početi isplaćivati naknadu za iskorištavanje mineralnih sirovina. Kao razlog kašnjenja naveo je to što dio općina i gradova, unatoč požurnicama njegovog ministarstva, nije dostavljao ugovore o koncesijama, pa oni nisu mogli ući u registar koncesija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene