Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali s liste

Kakve veze imaju izvanzemaljci s brojem nezaposlenih u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Neki su se zaposlili pa su nestali s liste zaposlenih, nestali su s liste nezaposlenih. Ja kao jedinu alternativu vidim izvanzemaljce', našalio se ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.

Tko bi dao po tisuću kuna umirovljenicima za ljetovanje u posezoni, tko ne želi da neka državna poduzeća ostvaruju profit, mogu li se radnicima u javnom sektoru smanjiti plaće za 20 posto te kakve veze imaju izvanzemaljci s brojem nezaposlenih u Hrvatskoj? To su samo neke od tema o kojima su na konfereciji o novcu u Opatiji govorili potpredsjednik vlade, tri oporbena ekonomska stratega i ekonomski analitičar godine.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Josip Aladrović Spas poduzeća i radnika Ministar najavljuje po kojim će pravilima i tko dobivati novac, prijeti onima koji su zlouporabili mjere: "Nećemo ih više financirati"

I Vlada je zaslužna što Hrvatska izlazi iz recesije, a ne samo oporavak Europe i svijeta, brani se od komentara potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Vidite, u komentarima se kaže: Pa nije tome doprinijela vlada. Ovom rastu ako se i dogodi uglavnom će pridonijeti eksterni čimbenici. Nije istina, jer upravo institucije i jučer MMF je rekao da osobna potrošnja u najvećoj mjeri raste zbog mjera Vlade', rekao je Grčić.

Grčić najavio oporavak: 'Proračunski deficit 2,5 milijarde kuna manji nego lani'

Važna državna poduzeća poput HEP-a trebaju ostati državna, ali im glavni cilj ne smije biti profit, poručuje jedan od stratega HDZ-ove koalicije Josip Budimir.

'Nažalost često ta dobit nastaje kao posljedica povećanja cijena. Njihov zadatak bi trebao biti da osiguraju te svoje usluge gospodarstvu i građanima po što prihvatljivijim cijenama', kaže Budimir. Može li se smanjiti plaće u javnom sektoru za 20 posto pitanje je za HDZ-ovog Tomislava Ćorića.

'Ja mislim da to nije realno. Ja osobno držim da to nije realno - takva razina interne devalvacije', kaže Ćorić. Umirovljenička vojska može spasiti hrvatsku krizu trošenja, smatra Ljubo Jurčić iz 'Novog vala-stranke razvoja'.

'Ja bi svakom umirovljeniku dao tisuću kuna vaučer koji bi mogao potrošiti pet dana u Hrvatskom hotelu od primjerice 1. listopada do Uskrsa', kaže Jurčić. Na račun toga što se ne zna kako se broji koliko je u Hrvatskoj zaposlenih, a koliko nezaposlenih našalio se ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.

'Neki su se zaposlili pa su nestali s liste zaposlenih, nestali su s liste nezaposlenih. Ja kao jedinu alternativu vidim te vanzemaljce, a nekako sam malo skeptičan oko toga opet otimanja', rekao je Lovrinčević. Koji god recept bio, Hrvatskoj treba još 150 tisuća radnih mjesta da bi se vratila u vrijeme prije krize.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene