Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove porezne stope

Kakve nas cijene uskoro očekuju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava Vladine porezne reforme zbunila je mnoge kojima nije jasno hoće li na kraju mjeseca zbog tih promjena imati više ili manje novca. Vlada još nije izašla s konkretnim prijedlogom reforme. Tek je najavila viši PDV i niže međustope.

Na temelju najava povećanja PDV-a možemo izračunati neke stavke.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) Na teren se vraća milijarda kuna Ugostitelji o poreznom rasterećenju: ''Osjećam se ponosno jer sam dvije godine pokrivao rupe koje su stvarale druge grane''

Na primjer ako dođe do povećanja opće stope PDV-a na 25%, perilica rublja koja je do sada koštala 2000 kuna, bit će skuplja za 40 kuna.

Država je najavila i uvođenje međustopa PDV-a kojima želi štititi socijalno niže kategorije. Jedna od tih međustopa bila bi i na dječju opremu, 10%. Tako bi dječja kolica koja sada koštaju 3000 kuna, nakon sniženja PDV-a koštala skoro 400 kuna manje- 2610.

Druga međustopa bila bi i u turizmu i ugostiteljstvu. Neki vlasnik restorana na moru kada plati porez državi od 23% hipotetski bi mu ostalo 100 tisuća kuna mjesečno dobiti. Ako bi država smanjila PDV na 10% dobit bi mu se povećala za 15 tisuća kuna. Tu dobit mogao bi uložiti u razvoj daljnjeg poslovanja.

Za poduzetnike je najbitnije uvođenje neoporezive reinvestirane dobiti. Naime, ako neki poduzetnik mjesečno zaradi 200 tisuća kuna i taj novac odluči uložiti u daljnje poslovanje, onda će mu država izaći u susret i neće mu naplatiti 20% poreza. Ne naplaćivanjem poreza, poduzetnik zarađuje dodatnih 20 000 kuna.

Najvažnija najava je smanjenje doprinosa koji su među najvišima u Europi. Tako bi primjerice sniženje sa 40% na 30% omogućilo poslodavcima velike uštede.

Ovaj paket porezne reforme tek je najavljen i treba vidjeti hoće li Vlada možda odustati od nekih mjera ili uvesti nove.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene