Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesređeni sektor

Kakve će biti cijene najma stanova ulaskom u Europsku uniju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Hrvatske u EU mnogo će toga promijeniti u hrvatskom zakonodavstvu, no je li i najam, odnosno regulacija cijena najma u domeni Unije?

'U narednih četiri mjeseca ono što očekujem jest  nekoliko desetaka tisuća ugovora o najmu!', kazao je ministar financija Slavko Linić, nakon što je najavio porez na nekretnine. Radi se, naime, o tome da će vlasnici nekretnina, kuća i stanova u kojima ne žive, morati plaćati punu cijenu poreza, bez ikakvih olakšica. To bi za posljedicu trebalo imati više ugovora o najmu i umnogome regulirati dosadašnje 'divlje' iznajmljivanje stanova. Sve to pred ulazak u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Nesretna zaposlenica SRETAN VAM PRAZNIK RADA I prema ovoj smo ljestvici na dnu: Pogledajte koliko po satu zarađuju Hrvati, a koliko ostali građani EU-a

No što to zapravo znači za najmoprimce? Hoće li iznajmljivanje stanova zbog poreza na nekretnine i ulaskom Hrvatske u Uniju biti jeftinije? 1. srpnja 2013. službeni je datum ulaska u EU, a 1. travnja iste godine trebao bi stupiti na snagu Zakon o porezu na nekretnine, oko kojega već sad postoje neslaganja i u samoj Vladi.

Što se tiče poreza, vjerojatno će biti kao i dosad, a to znači da će prijavu, u sklopu cijene najma, morati plaćati najmoprimci sami. Posljedično, veće cijene najma. Što se tiče članstva u Uniji, tu se zapravo ništa neće mijenjati. Iznajmljivanje nekretnina, naime, nije u domeni regulative Europske unije, nego je isključivo dio nadležnosti države članice. Dakle, Republika Hrvatska sama postavlja vlastite standarde i sama sebi odgovara po tom pitanju.

Uzrok takvoga stava Unije oko regulative iznajmljivanja stanova, odnosno nekretnina, leži u načelu nepovredivosti vlasništva. Naime, vlasnik je taj koji određuje cijenu najma i koliku god da je navede – smije, jer nema zakona koji bi to mogao spriječiti. Tržište je druga stvar i ukoliko i dođe do smanjivanja cijena, to je isključivo zato što tržište tako diktira.
'Tko jači – tlači', nameće se samo od sebe.

Jedino što EU nudi potrošačima, u ovom slučaju najmoprimcima, jest pravo zaštite potrošača. 'U cilju promicanja interesa potrošača i osiguranja visoke razine zaštite potrošača, Unija će doprinijeti zaštiti zdravlja, sigurnosti i ekonomskih interesa potrošača, kao i promicati njihovo pravo na informaciju, edukaciju i vlastito organiziranje kako bi se brinuli o zaštiti svojih interesa', stoji u 1. stavku članka 169. Ugovora o funkcioniranju EU.

Hoće li nova zakonska regulativa u Hrvatsku donijeti i model iznajmljivanja stanova sličan američkom, u kojemu je najam kontroliran, a najmoprimci stan mogu uređivati i preuređivati po vlastitom nahođenju ovisi, izgleda, opet o državi, ali i o mentalitetu njezina življa. Vrijeme će pokazati.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene