Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je politička budućnost Ive Josipovića?

'Josipoviću će biti teško naći politički prostor - on je ipak izgubio izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Ivo Josipović šokirao je SDP-ovce izjavom da se ne vraća u njihove redove, a o daljnim planovima kaže - prerano je za detalje.

Dan nakon kritike Ive Josipovića i odrješite poruke kako nema povratka u SDP, ministri iz te stranke razočarani su.
Ivo Josipović šuti, a otvara se prostor za kalkulacije. Koga okuplja i s kim bi na političkoj sceni mogao stvoriti konkurenciju SDP-u istražio je Dnevnik Nove TV.

'SDP, ili bar vodstvo SDP-a, nije sklono ozbiljnim reformama u društvu i ne vidim pravi smisao da ulazim u SDP da bi statirao u jednoj politici za koju mislim da nije dobra', kazao je u srijedu sada bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ova je izjava razljutila, a čini se i povrijedila SDP-ove ministre. Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade iz HNS-a šalje pomirbene poruke ' da svi trebaju smiriti strasti'. A upravo se HNS spominje kao politička opcija koja bi mogla okrenuti leđa Zoranu Milanoviću i prikloniti se Ivi Josipoviću.

Tihomir Cipek profesor s Fakulteta političkih znanosti smatra da ta opcija nije izgledna.
'Mislim da nema izgleda da se HNS prikloni bilo kome osim onome tko će ih staviti na listu, a to je SDP. Svaki izlazak iz tog zagrljaja značio bi poraz HNS-a', kaže Cipek.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Ministri razočarani Josipovićevom odlukom: 'SDP i Milanović su učinili baš sve za njega'

Cipek smatra da će Ivi Josipoviću biti teško naći politički prostor. Sve manje stranke, pojašnjava, žele se vezati s pobjednikom, a pitanje je može li Ivo Josipović biti pobjednik.

'Ipak je izgubio izbore tijesno, ali je izgubio. I uvijek nosite taj teret da ste izgubili izbore i to za drugi mandat. Pitanje je hoće li vam politički iskusni ljudi dati neku drugu šansu', kaže Tihomir Cipek.

Mirela Holy, predsjednica OraH-a, iako je podupirala Josipovića u kampanji, nije s njim razgovara o budućnosti. No, ističe, kako suradnja s njime nije moguća.
Slavko Linić čeka da vidi Josipovićev program.

Jadranka Kosor kaže ona je desni, a Josipović lijevi centar, no neku vrst suradnje ne isključuje.
Laburistima bi okupljanje ljevice odgovaralo. Radije bi, kažu, s Josipovićem nego sa SDP-om.
HSU i IDS se ne izjašnjavaju, no IDS je sklon napuštanju Kukuriku koalicije.

Bivši predsjednik danas šuti. Poručuje - prerano je za detalje. Pred njim je velik posao - treba napraviti platformu i procijeniti ima li uistinu i koliko onih koji bi mu se priključili i dali potporu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene