Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPIS ZAHTJEVA

Kako zadržati mlade u Hrvatskoj: "Svi pokušavamo više brinuti o egzistenciji..."

Zahtjevi mladih Vladi - 1
Zahtjevi mladih Vladi - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zahtjevi mladih Vladi - 1 Zahtjevi mladih Vladi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zahtjevi mladih Vladi - 2 Zahtjevi mladih Vladi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zahtjevi mladih Vladi - 3 Zahtjevi mladih Vladi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Karlo Barić Karlo Barić Foto: DNEVNIK.hr +3 Josip Miličević predaje zahtjeve Galerija 1/8 >>
Na Međunarodni dan mladih, Mreža mladih Hrvatske došla je na Markov trg s upozorenjem da su oni stvarna rizična skupina u vrijeme pandemije. Tvrde, imaju ozbiljne egzistencijalne probleme.

Mreža mladih odlučila je predati svoje zahtjeve Vladi. "Na taj način želimo predložiti neke mjere za koje mi smatramo da bi poboljašale život mladih u RH i zadržali te iste mlade u Republici Hrvatskoj", kazao je Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. 

Pročitajte i ovo Povrat poreza; ilustracija - 4 Više od 830 tisuća građana Počela isplata povrata poreza, Hrvati otkrili na što će trošiti: "Dobro je, novac je stigao prije obavijesti" Mladi i izbori - 4 Superizborna godina Europski izbori su pred vratima: Mlade zanimaju ova pitanja, a otkrili su i zašto (ne) izlaze na izbore

Poticali bi stabilno zapošljavanje na neodređeno. Studentske radne sate zbrojili bi u staž. Student prava Karlo Barić, koji honorarno zarađuje kao dostavljač na biciklu, kaže: "Imaju taj neki kukavički mentalitet, nema discipline više. Od staraca dobiju 100 kuna tjedno". Na pitanje koliko on uspijeva zaraditi mjesečno, odgovara: "Pa ako je dobar mjesec, 15 - 16 tisuća kuna".

Iz Mreže mladih predlažu stambeno zbrinjavanje mladih kroz dugotrajni povoljni najam i ulaganje u stanogradnju. Uložili bi u strukovno i dualno obrazovanje. "Završila sam gimnaziju. Radila sam u kafićima, kao konobarica. Kao konobarica mogu pronaći stalni posao, ali to ovisi o vlasniku...", kaže Ana Horvat. Na pitanje ima li komu ostaviti dijete, kad bi sada radila, odgovara: "Nemam ga trenutno baš nigdje ostaviti".

Mlade bi, vele u Mreži mladih, uključili u donošenje odluka. Nemaju, kažu, više ni ministarstvo. "Vidjet ćemo kako će to funkcionirati s državnim uredom za demografiju i mlade, ali da, ministarstva nemamo više", rekla je Jovana Kepčija Pavlović.

Napravili bi i kratkoročni plan koji bi riješio potrebe mladih za vrijeme pandemije. "Nekako malo svi pokušavamo više brinuti o egzistenciji. Zabave nema toliko, jer imamo puno više problema s obzirom na egzistenciju. Zabava će morati pričekati" rekla je Branimira Penić iz karlovačke udruge Carpe Diem. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene