Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmjene i rasprodaje

Kako uštedjeti na kupnji udžbenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za oko pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola te njihove obitelji, sljedećih tjedan dana glavna tema je samo jedna: početak školske godine.

Pripreme već traju, diljem Hrvatske organizirane su razmjene i rasprodaje udžbenika i pribora. Jedna takva odvija se i u zagrebačkoj Tvornici kulture. Cijene, koje se uglavnom kreću oko dvadeset kuna, upola su manje od onih u knjižarama.

Pročitajte i ovo Učionica - 1 Nova školska godina Počinje škola, sve je spremno: Roditeljima će dvije stvari biti od velike pomoći, a uskoro su opet - praznici Slika nije dostupna Unatoč traženju nakladnika Odlična vijest za roditelje: Udžbenici neće poskupjeti

Ulaskom u novu školsku godinu javljaju se stare brige. 'Pa neki u knjižari mogu kupiti sve knjige, a neki su siromašni pa isto ovako kupuju', rekla nam je Tea, koja je u Tvornici kulture došla kupiti par udžbenika. Profesori su prošle godine odabrali udžbenike koje moraju koristiti iduće tri godine. Zbog mogućnosti ponovnog korištenja, učenici se sve više odlučuju na prodaju i razmjenu. Prosječna cijena je dvadesetak kuna.

'Dobro je da se može sa generacije na generaciju malo prenijeti, to je pomoglo', smatra Igor. 'Udžbenici su 20 knjiga, povijesni atlasi i atlasi su deset kuna, radne bilježnice su isto deset', pojasnila nam je cijene Stela. 'Pa može se uštedjeti barem 50 posto, ali vjerojatno i više', dodaje Vlatka. Komplet knjiga za osnovnoškolca u redovitoj prodaji stoji od 200 do 700 kuna, a udžbenici za srednjoškolce više i od tisuću kuna. Previsoke cijene najčešći su razlog sve većem broju posjetitelja na ovakvim rasprodajama.

'Došli smo vidjeti možemo li ušićariti što s knjigama', priznala je Milena. 'Imam samo jednog školarca, nekakvih 600 do 800 kuna nam je došlo da sve kupujem, ovako se snalazim, razmjena, prodaja pa se malo ušpara', rekao nam je Krešimir. Zadovoljni jer iste udžbenike mogu koristiti četiri godine, školarci i njihovi roditelji ipak imaju još neke zamjerke.

'Što se knjiga tiče, ima jako puno autora, i ljudi se teško snalaze, i puno izdavača', žali se Vlatka. 'Mislim da je užasno užasno loše da jedna ovako mala zemlja svaka škola ima svoju politiku i svoje knjige', smatra Milena. Hoće li cijela Hrvatska možda početi koristiti isti udžbenik, saznat ćemo za tri godine, kada će profesori odabirati novu literaturu. Svoje će udžbenike do tada učenici moći kupovati na rasprodajama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene