Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća magma i tektonske ploče

Pogledajte kako uopće dolazi do potresa i koja su područja u Hrvatskoj najugroženija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok pomicanja tektonskih ploča je upravo magma i njezina visoka temperatura od oko 4.000 Celzijevih stupnjeva koja se nalazi ispod Zemljine kore.

Da je zemlja okrugla, svi znamo, a da je njezina unutrašnjost ispunjena magmom visoke temperature i to znamo.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

Treslo se i danas. Jutros je zabilježen potres s epicentrom kod mjesta Janjina na Pelješcu jačine 3 cijela 4 prema Richteru. Treslo se po sedmi put na riječkom području. Površina Zemljine kore sastoji se od više velikih ploča koje se neprestano pomiču. Uzrok njihova pomicanja je upravo magma i njezina visoka temperatura od oko 4.000 Celzijevih stupnjeva koja se nalazi ispod Zemljine kore.

Zbog temperature Zemljina je kora elastična te se ploče međusobno mogu sudarati. Do fizičkog kontakta ploča može doći u tri slučaja - smicanjem; kada se pomiču u suprotnom smjeru, primicanjem jedne prema drugoj i podvlačenjem jedne pod drugu.

Prilikom njihova sudaranja, dolazi do velikih sila koje stvaraju napetosti. Tada se oslobađa energija koja dovodi do potresa. Što je više energije oslobođeno, potres je jači.

Hrvatska je jedna od zemalja koje se nalaze na trusnom, odnosno seizmički aktivnom području, točnije podložna je potresima zbog blizina ploča koje se dodiruju.

Iz tog razloga najugroženija područja su u južnoj Dalmaciji u Dubrovniku, na području Stona i Metkovća te na širem riječkom području, koje se trese posljednjih dana. Uz njih je kritično i zagrebačko područje, ali zbog toga što se ondje potresi događaju unutar ploča, a ne na njihovim rubovima. Zato potresi ondje nisu česti.

Posljednje potrese izazvalo je podvlačenje Afričke ploče pod Euroazijsku pri čemu se pritisnula manja, Jadranska ploča koja se nalazi između ove dvije ploče među kojima se godišnje bilježi sudaranje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene