Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje proračuna

Mornar: 'S Lalovcem ću voditi vrlo zanimljiv razgovor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vedran Moranar osvrnuo se na najavljena rezanja u proračunu kazavši kako će s ministrom financija voditi vrlo zanimljiv razgovor.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvijestilo je o rezultatima međunarodnog istraživanja o učenju i poučavanju, Talis 2013., a potom je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao da nema gdje rezati u rebalansu i da će s Lalovcem voditi vrlo zanimljiv razgovor. Plaće će se dirati ako netko drugi tako odluči. On je, tvrdi, protiv toga, jer su plaće ionako male i učitelji ne zarađuju dovoljno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana

"Ja sam protiv toga jer mislim da su učitelji i svi zaposleni u sustavu znanosti i obrazovanja plaćeni manje nego bi trebali", istaknuo je ministar Mornar. Smatra da je problem u tome što Hrvatska ne zarađuje dovoljno te se treba okrenuti zarađivanju, a ne štednji.

"Ne, odlučno i decidirano kažem ne. Možemo neke troškove smanjiti, ali onda za razvoj neće ostati ništa", rekao je Mornar.

Podsjetio je i da se svojedobno proklamiralo da je Hrvatska zemlja znanja, a najavljivalo se da će i ova Vlada što više poticati znanost i obrazovanje pa se, kako je kazao, nada da će tako i ostati. Dodao je da o tome nije razgovarao s ministrom Lalovcem, jer je otputovao na službeni put kad se Mornar vratio iz SAD-a.

Osvrćući se na rezultate međunarodnog istraživanja po kojem Hrvatska ima najslabije osposobljene ravnatelje među 34 zemlje koje su sudjelovale u istraživanju, ministar Mornar rekao je da je to zbog toga što "to košta". Naveo je da se 91 posto proračuna namijenjenog za srednje i osnovno obrazovanje odlazi na plaće, 300 milijuna kuna za prijevoz učenika, a 200 milijuna kuna za prijevoz nastavnika.

Međunarodno istraživanje učenja i poučavanja (Teaching and Learning International Survey (TALIS) prvo je i najveće svjetsko obrazovno istraživanje radnih uvjeta učitelja i ravnatelja osnovnih škola te okruženja učenja u tim školama.

Izvješće daje pregled hrvatskih i međunarodnih rezultata za drugi ciklus TALIS istraživanja (TALIS 2013) provedenog u 34 zemlje sudionice, na uzorku predmetnih učitelja viših razreda osnovnih škola i njihovih ravnatelja (razina ISCED 2 prema Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji obrazovanja).

U istraživanju je sudjelovalo 3.675 hrvatskih učitelja i 199 ravnatelja. Zadovoljni su svojim poslom, ali misle da imaju jako loš ugled u društvu. Najteže discipliniraju djecu na vjeronauku, a najlakše na likovnom. Ne koriste se ICT tehnologijom i timskim radom, a ravnatelji su najslabije osposobljeni od svih zemalja.

TALIS istraživanje provodi se u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i partnerskim zemljama u petogodišnjim ciklusima od 2008. godine, a Hrvatska se priključila 2010. godine sudjelujući u drugom ciklusu TALIS istraživanja (TALIS 2013).

'Djeca i učitelji su preopterećeni, smanjit ćemo im gradivo'

Glavna svrha TALIS istraživanja jest prikupiti valjane i usporedive međunarodne podatke o učenju i poučavanju kako bi se zemljama sudionicama pomoglo u evaluaciji i razvoju obrazovne politike koja promiče uvjete za učinkovito učenje i poučavanje.

Osim ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, na konferenciji su govorili ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić, voditeljica PISA centra i nacionalna projekt-menadžerica za TALIS istraživanje Michelle Braš Roth.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene