Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDSSB najglasniji

Kako stvari doista stoje s regionalizacijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već danima se priča o podjeli Hrvatske na dvije regije. Najglasniji protivnici su predstavnici slavonskog HDSSB-a. Tvrde, siromašna Slavonija ispašta zbog bogatog Zagreba.

Projekt vodoopskrbe Osijeka, bez europskog bi se novca gradio 5 godina, jer novca je premalo. 'Za investiciju od milijun i 366 milijuna, moramo osigurati 800 tisuća, umjesto 13 milijuna', kaže Ljubomir Novosel, direktor Vodovoda Osijek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na izazove 'Nakon groznih iskustava i nedopustivog bezobrazluka, mi smo spremni' Slika nije dostupna Nova Vlada će to promijeniti OŠTRA KRITIKA VLADI 'Sve je uništeno, a u fokusu destrukcije - obrazovanje'

To im omogućuju europski fondovi. No, nije lako dobiti novac Unije. Za besplatni novac treba napraviti projekt što košta. Treba i početni kapital.Mora se uložiti 15% novca vrijednosti investicije. To znači s uloženih 15 eura bespovratno se od Europe dobije 85.

'Da će jedinice lokalne i regionalne uprave, koje imaju veću financijsku i administrativnu snagu, poput Zagreba biti u boljoj prilici u nekim projektima', kaže Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka. 'Mi smo u istom položaju, ali nemamo svojih vlastitih financijskih sredstava', kaže Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

>> Vukovarsko-srijemski HDZ protiv podjele Hrvatske na dvije regije

Je li taj strah realan? Vladajući tvrde da nije, jer i za siromašne ima novca. 'Sve zemlje koje su ušle u Uniju imaju ugovore s Europskom investicijskom bankom, koja na razini države, pod vrlo povoljnim okolnostima financira sufinanciranje', kaže Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

Postoji i 30 milijuna kuna koje je Ministarstvo regionalnog razvoja namijenilo za pomoć siromašnima. Reakcije oporbenih HDZ-a i HDSSB-a vladajući smatraju politikanstvom. 'Oni na patnji slavonskog naroda žele dobiti političke poene', kaže Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Podjela na dvije regije ne mora biti trajna. U svakom trenutku može se promijeniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene