Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može se uštedjeti bez obzira na krizu

Otkrivamo: Kako se riješiti minusa na računu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minusi na računima građana hrvatska su svakodnevica.

Prema posljednjim informacijama, svaki drugi Hrvat koristi minus na tekućem računu, a svaki deseti ima problema s otplatom bankovnog kredita. Stručnjaci iz Instituta za javne financije zato su napravili priručnik za postupno smanjivanje dugova.

Pročitajte i ovo Mogu li građani bez minusa? Problemi s prešutnim prekoračenjem Banke na njima zgrću milijarde: Izračunali smo može li prosječna hrvatska obitelj uopće živjeti bez minusa Slika nije dostupna Zatvaraju se Velika promjena za 840.000 građana: Banke smanjuju minuse, ljudima šalju obavijesti da vrate novac

Cijene rastu, plaće stagniraju. Kriza nikako da prođe. Život na dug za mnoge je jedina opcija. Krediti, kartice, minusi na tekućem, koliko ide. Situacija je to koja klizi ka katastrofi. No stručnjaci za financije kažu da se i iz takve situacije može izvući ako se situacija shvati dovoljno ozbiljno.

'Građani trebaju odmah početi razmišljati kako smanjiti svoje rashode i povećati prihode. To naravno nije lagano ali se naravno može napraviti. Trebaju plaćati u gotovini jer čovjek ako plaća gotovinom onda ima osjećaj da plaća, a ako plaća karticom onda ga nema', kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Uz izbjegavanje kartica, savjetuje se zapisivanje potrošnje i traženje prostora za uštede. Nije loše ni potražiti savjet stručnjaka. Treba napraviti i stroge prioritete otplaćivanja duga te sve rashode planirati dugoročnije.

Koliko su Hrvati prezaduženi možda najbolje govori podatak da čak svaki drugi koristi minus na tekućem računu usprkos tome što je to jedan od najskupljih načina zaduživanja.

Prezaduženost utječe i na zdravlje. Narušava psihičku stabilnost i stvara osjećaj krize i frustracije. Upravo zato, stručnjaci upozoravaju da se treba suočiti sa problemom i rješavati ga korak po korak.

'Treba manje voziti automobile, manje koristiti mobitele, manje slati sms poruke. Prostora uvijek ima, ali najbitnije od svega je da shvatimo da smo mi gospodari svoje sudbine. Ozbiljnim ponašanjem možemo poboljšati svoje stanje a neozbiljnim ponašanjem možemo ga uvelike pogoršati, zaključio je Bejaković.

Ako ste i vi prezaduženi a želite krenuti ka plusu, dodatne savjete možete naći na internetskim stranicama Državnog zavoda za javne financije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene