Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAKINJA ZA DNEVNIK NOVE TV

Kako se pripremiti za potres i ispravno se ponašati tijekom podrhtavanja tla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jučer su zabilježena ukupno četiri potresa jačine od 2,8 do 3,7 po Richteru, s epicentrima oko Jadrankova, Krka i Omišlja. Kako se što bolje pripremiti za potres objasnila je Lenjinka Juričić Mamilović iz PUZS-a Rijeka.

Nakon svakog potresa Centar za zaštitu i spašavanje na riječkom području primio je od 30 do 50 poziva. Srećom nije bilo žrtava, niti su zabilježene materijalne štete.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Lenjinka Juričić Mamilović iz PUZS-a Rijeka u Dnevniku Nove TV dala je preporuke kako se ponašati u slučaju potresa.

''Postoje neke stvari koje možemo napraviti preventivno, pa je dobro pregledati kućne instalacije, u smislu pregleda ventila, vodovodnih i plinskih instalacija te električnih sklopki. Bilo bi dobro da svaka obitelj napravi svoj plan evakuacije u kojem bi razradila pojedinosti. Treba definirati sigurna mjesta unutar svog doma, odnosno poslovnog prostora. To su mjesta koja su inače uz armirano-betonske konstrukcije.

Što su prostorije u stanu manje, one su seizmički otpornije. Bilo bi dobro pripremiti i paket za nuždu koji bi bio pri ruci u slučaju da moramo hitno napustiti svoj dom. U tom bi paketu trebale biti baterijske lampe, preslike dokumenata, ključevi automobila, neophodni lijekovi, rezerve hrane i vode te komplet prve pomoći.

Osim preventivnih aktivnosti trebali bismo se pridržavati i nekih pravila. Ta pravila su da sačuvamo hladnu glavu i da ne širimo paniku, jer u slučaju panike nećemo pomoći ni sebi ni svojim najbližima. Moramo doći na sigurno mjesto što prije, sačekati da prođe potres i dočekati priliku da to mjesto što prije napustimo, pazeći pritom da ne ugrozimo sebe i svoje zdravlje. Moramo voditi brigu o sebi, o starima i nemoćnima, bolesnima i kućnim ljubimcima. Ako možemo, svakako bi bio dobro isključiti sve instalacije, ne koristiti otvoreni plamen niti dizala'', rekla je Lenjinka Juričić Mamilović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene