Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat se vidi tek nakon deset sati rada

Pogledajte kako se izrađuje lepoglavska čipka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Lepoglavi se nalazi najljepši pavlinski samostan, ali se izrađuje i svjetski poznata čipka. Posebnim tehnikama više su stoljeća žene tog kraja uspjele održati tradiciju izrade čipke.

Koliko je to vrijedno govori podatak da je lepoglavska čipka, uz hvarsku i pašku na UNESCO-vu popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Nakon nekoliko mjeseci rada rezultat je savršena tekstilna tvorevina - lepoglavska čipka.

Pročitajte i ovo Venecija - 2 Vlada proučava prijedlog UNESCO predlaže da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine Slika nije dostupna UNESCO lista Hvar: Povelje za dva dobra nematerijalne kulturne baštine

Umjetnička djela teta Bara stvara više od 60 godina. Igrom batića stvara cvjetne i životinjske motive, tanke poput paučine. Tehnike su različite, a upute ne postoje, čipkarica sve ima u glavi.

>> Glavni zagrebački trg pokazao lepoglavsku kulturnu baštinu

'Bole ruke, noge, leđa, treba dugo sjediti. Ako sjedite jedan sat tu se ništa ne pozna, morate sjediti bar jedno 10 sati', rekla je Bara Bačak, čipkarica. Ona i teta Dora jedne su od stotinjak čipkarica lepoglavskog kraja. No tradicija čipkanja neće se prekinuti.

Ima dosta pomlatka, njih 100. Ako bude potrebno, čipkarskim umijećem bavit će se japanske ruke. Nekada se lepoglavska čipka isključivo koristila na odjevnim predmetima, posteljini, stolnjacima. Danas je ona skupocjeni suvenir čija vrijednost može dosegnuti i više od 70.000 kuna.

Vrijedi njihova izrada, koliko je tu muke i truda. Vrijednost je prepoznao i svijet. Uz hvarsku i pašku, jedina je čipka uvrštena na listu UNESCO-a.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene