Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresi u Hrvatskoj

Seizmolog objašnjava: ''Kad je potres u pitanju uvijek je prisutan neki strah i briga, neizvjesnost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Detalje oko aktualnog potresanja tla u Hrvatskoj iznio je voditelj Seizmološke službe Republike Hrvatske, profesor Ivo Alegreti.

Ovakav niz podrhtavanja tla na istom području ne pamtimo, što može biti uzrok?

Pročitajte i ovo Snježan Prevolnik, seizmolog Tlo ne miruje Kada će se tlo smiriti? Seizmolog Snježan Prevolnik za Dnevnik Nove TV o izraženoj seizmičkoj aktivnosti posljednjih tjedana Slika nije dostupna Po magnitudi Potres u Čileu bio je 150 puta jači od onog na Haitiju!

Nama seizmolozima koji poznajemo malo dublje događanja o potresima, to nije baš tako nepoznato. Znamo da su se na tom području i ranije događali nizovi potresa. Tako se malo aktiviralo i sada u ovo doba. Posmaknula se jadranska ploča u odnosu na Dinaride i tako nastaju ovi potresi u zadnja dva dana.

Obično se kaže da nakon velikog potresa slijedi niz malih, je li to to ili možemo očekivati još veća podrhtavanja?

To spada u prognozu potresa koja ne postoji, ne daje se nigdje u svijetu pa ni kod nas. Postoje tipovi po kojima se odvijaju šablone, lagani predpotresi, jaki potresi, pa naknadni potresi. Katkad se javi samo jaki potres, katkad bude kao i ovdje što se za sada događa – samo nizovi pa utihnu. Što će se događati s ovom aktivnošću to ne možemo znati još uvijek.

Osim Kvarnera danas je podrhtavalo i na jugu, je li to povezano?

Živimo na istoj Zemlji. To su također dijelovi istih ploča. Međutim, bojim se da su predaleko te aktivnosti i premale da bi imale izravne veze jedne s drugim. Takvi su uvjeti na jugu, na Pelješcu, a ovakvi na Kvarneru. O izravnoj vezi ne možemo govoriti.

Prema vašem iskustvu, imamo li razloga za brigu?

Kad je potres u pitanju uvijek je prisutan neki strah i briga, neizvjesnost. Nema prognoze. Što god ja rekao, ljudi će uvijek biti prestrašeni.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene