Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škola za odrasle

Znate li kako sastaviti oporuku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala škola za velike učenike - tako bi se mogao nazvati kratak tečaj pisanja oporuke koji je organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Iako umirovljenici kažu kako nisu skloni oporučno ostavljati imovinu, najviše se boje prevara i toga da ne bi ostali bez imovine koju su stjecali cijelog života. S velikom su pažnjom zadarski umirovljenici slušali kako sastaviti oporuku.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Prvo što trebate znati je da s oporukom ne trebate ići kod javnog bilježnika. Zato su zadarski umirovljenici bilješke vodili sami. A osim oporuke, pitanja je bilo puno.

'Te dosmrtna, te doživotna... Za moj pojam je to jednako, to bi zakon trebao objediniti', rekla je umirovljenica Dragica Šišević.

Jer prevara je, kažu umirovljenici, puno.

'Može onaj doživotno da ti stavi otrova u juhu ili kakvo drugo jelo, krepaš za čas i upiše se na tvoju imovinu, ni jeo ni pio, ni stvarao ni ništa', kazala je kroz smijeh gospođa Šišević.

'Ne dao Bog u slučaju da ja preminem, a da suprugu netko izbaci na cestu, a 21 godinu smo ulagali u nekretninu', rekao je umirovljeni Mate.

No ostavljanje imovine oporukom, kažu, nije uobičajeno.

'Možda je to radi starih običaja za života gledati djecu koju ne možeš, da si milijarder, jednako namiriti. Bolno je', kazala je umirovljenica Senka.

Za one nešto mlađe, koji se koriste društvenim mrežama, postoji opcija oporučnog ostavljanja profila na društvenim mrežama. Kako to učiniti, pročitajte OVDJE.

A ako se stariji odluče ostavljati imovinu oporukom, ona mora biti jasna i precizna.

'Kada se odluči kome, što i koliko, potrebno je precizno navesti u oporuci da ne bude problema pri provedbi', objasnio je pravnik Milan Tomičić.

Očekivanja umirovljenika od sindikalne školice bila su različita. Neki kažu kako su puno očekivali, a ništa nisu dobili, dok drugi smatraju kako im oporuka uopće nije potrebna.

Ipak, nova znanja uvijek je, kažu, dobro čuti. Nikad se ne kada će teoriju zamijeniti praksom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene