441820
441820
441820
441820
441820

Znate li kako sastaviti oporuku?

  • , 29.06.2016., 19:35
  • Autor:
  • komentara

Mala škola za velike učenike - tako bi se mogao nazvati kratak tečaj pisanja oporuke koji je organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske.

 
 
 
 
Kako napisati oporuku? (Video: Dnevnik Nove TV)
Kako napisati oporuku? (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako umirovljenici kažu kako nisu skloni oporučno ostavljati imovinu, najviše se boje prevara i toga da ne bi ostali bez imovine koju su stjecali cijelog života. S velikom su pažnjom zadarski umirovljenici slušali kako sastaviti oporuku.

Prvo što trebate znati je da s oporukom ne trebate ići kod javnog bilježnika. Zato su zadarski umirovljenici bilješke vodili sami. A osim oporuke, pitanja je bilo puno.

'Te dosmrtna, te doživotna... Za moj pojam je to jednako, to bi zakon trebao objediniti', rekla je umirovljenica Dragica Šišević.

Jer prevara je, kažu umirovljenici, puno.

'Može onaj doživotno da ti stavi otrova u juhu ili kakvo drugo jelo, krepaš za čas i upiše se na tvoju imovinu, ni jeo ni pio, ni stvarao ni ništa', kazala je kroz smijeh gospođa Šišević.

'Ne dao Bog u slučaju da ja preminem, a da suprugu netko izbaci na cestu, a 21 godinu smo ulagali u nekretninu', rekao je umirovljeni Mate.

No ostavljanje imovine oporukom, kažu, nije uobičajeno.

'Možda je to radi starih običaja za života gledati djecu koju ne možeš, da si milijarder, jednako namiriti. Bolno je', kazala je umirovljenica Senka.

Za one nešto mlađe, koji se koriste društvenim mrežama, postoji opcija oporučnog ostavljanja profila na društvenim mrežama. Kako to učiniti, pročitajte OVDJE.

A ako se stariji odluče ostavljati imovinu oporukom, ona mora biti jasna i precizna.

'Kada se odluči kome, što i koliko, potrebno je precizno navesti u oporuci da ne bude problema pri provedbi', objasnio je pravnik Milan Tomičić.

Očekivanja umirovljenika od sindikalne školice bila su različita. Neki kažu kako su puno očekivali, a ništa nisu dobili, dok drugi smatraju kako im oporuka uopće nije potrebna.

Ipak, nova znanja uvijek je, kažu, dobro čuti. Nikad se ne kada će teoriju zamijeniti praksom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se