450777
450777
450777
450777
450777

Kako pripremiti automobil za zimu?

  • , 20.09.2016., 12:29
  • Autor:
  • komentara

I dok svi dalje uživamo u kasnom ljetu i temperaturama koje su više nego ugodne za ovaj dio godine, davno smo naučili da se stvari vrlo brzo mogu promijeniti i da je u današnje vrijeme tranzicija između godišnjih doba najčešće neočekivana i nagla, a prijelazni period gotovo nepostojeći.

 
 
 
 
Kad temperature odu ispod 7 °C vrijeme je da na automobile montiramo zimske gume (FOTO: Dcag)
Kad temperature odu ispod 7 °C vrijeme je da na automobile montiramo zimske gume (FOTO: Dcag)

S dolaskom jeseni i zime, uzmite u obzir da vaš automobil bude spreman za prilagođavanje novim, specifičnim i opasnijim uvjetima, a samim time i vašu sigurnost u prometu. Evo kako pripremiti automobil za zimu!

1. Gume

Dakako, zamjena ljetnih guma zimskima očito je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji bilo kakvih neugodnih situacija u prometu, no statistika nažalost pokazuje da veliki dio vozača ovu točku i dalje zanemaruje. Iako mnogi vlasnici automobila ne očekuju, već ispod 7 C stupnjeva i najgora zimska guma pokazuje bolja svojstva od najbolje ljetne, osobito kada govorimo o zaustavnom putu na mokroj ili snježnoj podlozi. Stoga, pamet u glavu i trk po novu „obuću“ za vaš automobil. Osim guma, poželjno je u automobilu nositi lance za gume osobito ako krećete na duže putovanje, a preporuka je da se oni (odgovarajući s obzirom na dimenzije guma) koriste kada se na cesti nalazi više od pet centimetara snijega.

85% kvarova se događa zbog akumulatora ili elektropokretača (FOTO: Mercedes forum)

85% kvarova se događa zbog akumulatora ili elektropokretača (FOTO: Mercedes forum)

2. Akumulator

Treba uzeti u obzir da ćete za vrijeme zimskih mjeseci svjetla koristiti dulje, te da će vjerojatno biti upaljeni grijači stakala, retrovizora i sjedala, što dodatno napreže akumulator, koji je već u startu zbog izloženosti nižim temperaturama izgubio na svojoj izlaznoj snazi. Kako se ne bi našli u situaciji da u hladno jutro ne možete upaliti automobil zbog smanjenog kapaciteta akumulatora, isti svakako provjerite prije zime i promijenite ga ako se pokaže potrebnim. Radi se o potrošnom elementu koji to i inače zahtijeva. Zanimljivo je da se čak 85 posto kvarova događa zbog akumulatora ili elektropokretača.

Antifriz snižava točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije (FOTO: Crankshift)

Antifriz snižava točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije (FOTO: Crankshift)

3. Antifriz

U rashladnom je sustavu uz čistu vodu potrebno koristiti i određenu dozu antifriza, koji zimi ima bitan zadatak da snizi točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije. Nedovoljna količina može dovesti do toga da se tekućina smrzne, što sa sobom može povući velike probleme poput pucanja bloka motora.

Metlice brisača bi trebalo zamijeniti jednom godišnje (FOTO: Taylor Autoglass)

Metlice brisača bi trebalo zamijeniti jednom godišnje (FOTO: Taylor Autoglass)

4. Brisači

U uvjetima smanjene vidljivosti potrebno je obratiti pozornost na potencijalno oštećene metlice brisača, koje bi trebalo zamijeniti jednom godišnje, a dodatno provjeriti prije dolaska zime. Također, potrebno je provjeriti stanje tekućine za pranje stakala i koristiti onu koja lakše čisti led i sol.

Cerada štiti karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja (FOTO: Allegro)

Cerada štiti karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja (FOTO: Allegro)

5. Sve ostalo

Ako je ikako moguće, automobil u zimskom periodu držite u garaži ili bar pod ceradom, dakle u uvjetima koji će štititi karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja. Kod sustava goriva poželjno je prekontrolirati ima li u spremniku nakupina vode nastale kondenzacijom u ljetnim mjesecima. Svakako provjerite sve žarulje i opremite automobil jednostavnom, ali korisnom opremom poput posebnih sredstava protiv zaleđivanja brava, za odmrzavanje brtvi vrata i stakala, lopate, soli i strugalica za snijeg.

Bez obzira odradite li kontrolu automobila sami ili ga date u ruke ovlaštenom Renault serviseru, koji nudi temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da se osigurate i budete jedan korak ispred svega što nam je zima ove godine spremila.

Temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da osigurate sebe i vaš automobil (FOTO: Dansta Pub)

Temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da osigurate sebe i vaš automobil (FOTO: Dansta Pub)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se