Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troškovi života

Kako preživjeti zimu s blokiranim računom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je veći i broj građana koji imaju blokirane račune.

Podaci s kraja listopada pokazuju kako je blokirano čak 290.447 građana koji duguju oko 22 milijuna i 600 tisuća kuna. U usporedbi s rujnom, u listopadu se njihov broj povećao za više od 8 tisuća. Najćešći razlozi blokade su ovrhe zbog neplaćenih računa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavila FINA Evo u kojim je gradovima najviše zaduženih građana! Slika nije dostupna Troškovi života Najskuplji grad na svijetu je Zürich, a gdje je Zagreb?

Računi su tijekom zime, koja stiže sve veći. Skupe režije, grijanje, topla odjeća, prosječna obitelj u Hrvatskoj sa svojim primanjima može pokriti tek tri četvrtine životnih troškova.

>> Niz novih troškova: Evo koliko će nova europska pravila stajati stanare!

Osim zimske odjeće spremaju se i zalihe hrane. Kad snijeg počne padati, obitelji Nade i Duška, kojima je automobil nužda, dodatan su trošak i zimske gume. Raspon cijena je širok, mogu se naći od 200 do 2.500 kuna. Najveća je potražnja za povoljnim, ali kvalitetnim gumama.

No zimi se najviše troši na grijanje, bilo da se radi o plinu, struji ili drvima, prosječnoj hrvatskoj obitelji sve je skupo. "Prihod u obitelji ili stagnira ili pada, a istovremeno sve ostale cijene rastu", kaže sindikalist Krešimir Sever.

U ovom trenutku prosječna obiteljska primanja su dostatna za pokriće tri četvrtine prosječnih mjesečnih troškova obitelji. Osim troškova za grijanje u zimskim mjesecima poskupila je i hrana, tako se na tržnici voće i povrće može naći po skupljim cijenama.

Zato svi imaju svoje metode uštede, a to je najčešće kupovanje po sniženjima ili nošenje iste odjeće više sezona. Takvih je sve više. Svaki peti građanin Hrvatske siromašan je. Većina se stoga nada kako će zima biti blaga i kratka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene