Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lijek je u nama'

Mrsić pojasnio postupak darivanja koštane srži i matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od brojnih sudionika koji su podržali Zakladu Ana Rukavina je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je i jedan od osnivača Zaklade. On je pobliže objasnio postupak doniranja koštane srži i perifernih koštanih stanica.

'Tu nema straha, dakle svatko može biti darivatelj, ono što je sasvim sigurno je što je medicina dokazala lijek je u nama, mi nosimo taj lijek koji može nekome spasiti život, a darivanje je vrlo jednostavno', rekao je ministar. Poručio je svima da ako žele postati donatori neka dođu na KBC Rebro i upišu se u Registar.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Slika nije dostupna Šansa za život Dobre vijesti iz Zaklade Ana Rukavina: Još jedna donacija koštane srži

Za gledatelje NoveTV objasnio je postupak darivanja rekavši kako je za početak dovoljna samo jedna epruveta krvi koja se zatim šalje na tipizaciju. Nakon tipizacije darivatelju se određuje 'registarska pločica' te tako postaje dio Registra.

U slučaju da netko u svijetu ima isti broj, tj. istu 'registarsku pločicu' donatore se kontaktira, te u slučaju da pristanu na donaciju da li koštane srži ili perifernih matičnih stanica se dogovara način darivanja.

>>Zvijezde vas pozivaju UŽIVO: Zovite, donirajte i slavite život!

'Darivanje koštane srži je također jednostavno, jedino što moramo je ući u tu zdjeličnu kost. To su one dvije rupice odostraga na dnu leđa i iz zdjelične kosti izvlačimo koštanu srž', rekao je ministar Mrsić.

'Prilikom vađenja koštane srži donatore se može, ako to žele, uspavati', dodao je.

Drugi način je darivanje perifernih matičnih stanica. Pokazalo se da matične stanice iz koštane srži odlaze u krv te se vade postupkom sličnim dijalizi.

Kako je objasnio ministar 'iz jedne ruke ruke krv izlazi, izdvajaju se matične stanice, to traje 4 sata'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene