457215
457215
457215
457215
457215

''Kako objasniti ukidanje Poreznog USKOK-a nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a''

  • , 15.11.2016., 21:53
  • Autor:
  • komentara

Ministar Zdravko Marić saborskim je zastupnicima obrazlagao zašto će Porezni USKOK staviti pod nadležnost Porezne uprave. Tome se oštro protivi oporba, a prijedlog je bio neprihvatljiv i HDZ-ovim partnerima - manjincima i Mostu - koji se sad predomislio. Pokušali smo objasniti složenu situaciju oko Poreznog USKOK-a.

 
 
 
 
Preustroj poreznog USKOK-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Preustroj poreznog USKOK-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Još prije nekoliko dana MOST se bunio zbog preustroja Poreznog USKOK-a. Danas se povlače.

"Garancija je to da je ministar rekao da neće biti situacija kao što je bila prije, da određeni područni ured može zaustavljati istragu, nego da će biti nadležan pomoćnik koji će se birati na javnom natječaju i sam ministar koji je i sad nadležan", rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

U dvije godine u mrežu Poreznog USKOK-a uplele su se prijevare teške milijardu kuna i 50-ak osoba. Razotkriven je međunarodni lanac navodnih trgovaca zlatom, uhićen bivši pročelnik iz zagrebačke gradske uprave Zvonimir Šostar. Najzvučnije ime je Zdravko Mamić. Od utaje poreza do izvlačenja novca iz Dinama - više od 300 milijuna kuna.

Šef Poreznog USKOK-a ekskluzivno je za Novu TV objasnio da su učinkovitiji u odnosu na rad Porezne uprave.

"Zbog činjenice da u kaznenim postupcima nije nužno da se prethodno provede upravni postupak, mi upravo kroz te neupravne postupke gdje prikupimo podatke, obradimo ih, napišemo izvješće - smo daleko brži i učinkovitiji u odnosu na te upravne postupke", rekao je Paulino Loza.

Sve to navodno ih čeka seljenjem pod krov Porezne uprave. Sad su tim od 15 istreniranih istražitelja. Odgovaraju samo ministru financija. Ubuduće će iznad sebe imati i ravnatelja Porezne uprave i njegova pomoćnika, koji bi trebao voditi veći sektor, pa i njih. Oporba u tome vidi probleme.

"Kako objasniti ukidanje Poreznog USKOK-a nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a", rekao je Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a.

"U hijerarhijskoj strukturi kako Ministarstva financija tako i usporedbi s drugim tijelima državne uprave on raste, a po potrebi ne samo da ćemo ga organizacijski nego i kadrovski ojačavati", kazao je ministar financija. Promjene su to koje porezne istražitelje očekuju ulaskom u iduću godinu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se