Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAVJETI ZA ZAPOŠLJAVANJE

Kako mladi mogu postati zadovoljni zaposlenici u velikim kompanijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo je onih koji uz entuzijazam i sreću, na početku svog poslovnog puta, nisu osjetili uzbuđenje koje graniči sa strahom. Prvi dan na poslu jedan je od dana kojeg ćemo svi pamtiti.

Znanje usvojeno tijekom školovanja možda neće biti dovoljno. Poslovni uspjeh uvijek je kombinacija sposobnosti, borbenosti, iskustva, ali i sreće. Snalaženje u novoj radnoj sredini jednostavnije je ako se vaše mišljenje uvažava. Kako to postići otkrila nam je 32-godišnja Nives Fakin, danas zaposlena u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Diplomirati na studiju financijske matematike na zagrebačkom PMF-u, za nju je bio izazov od početka do kraja. Uvjerena kako neće biti teško pronaći posao, ipak je nakon fakulteta naišla je na prvu prepreku. Njezin je cilj u to vrijeme bio zaposliti se u banci ili osiguravajućoj kući.

Mogućnosti na tržištu odvele su ju u drugom smjeru – i nije požalila. Danas je vodeći specijalist u ljudskim resursima.
Tijekom godine dana pripravništva u ININOM Growww programu zapošljavanja, Nives je učila o svim segmentima posla o kojima tijekom studija nije niti razmišljala. Upravo u tome je ključ, potrebno je razmišljati otvoreno, ulagati u sebe i biti spreman za svaki novi poslovni izazov.

Godina dana u ulozi pripravnika za mene je bila prilika koja mi je omogućila da upoznam kompaniju u kojoj radim. Godinu dana slušala sam predavanja i sudjelovala u radionicama o svim segmentima poslovanja naše kompanije. Time sam stekla uvid u svaki aspekt posla kojim se kompanija bavi i uspjela sam dobiti širu sliku. Upoznavanje s poslom olakšali su mi i mentori koji su bili na usluzi svakog trenutka, kaže Nives.

Savjet od mladih za mlade

Moguće je da vaše prvo radno mjesto neće biti posao iz snova, ali vrijeme provedeno na njemu svakako iskoristite na najbolji mogući način. Svaki trenutak može biti prilika za učenje i nemojte ga odbaciti. Vaša ideja može biti zlata vrijedna, zato nemojte šutiti. Glasno recite što mislite jer samostalnost, znatiželja i ambicija za usavršavanjem može vas dovesti samo do napretka.

Za Nives, koja je svoj poslovni put započela kao pripravnik bez ikakvog iskustva, bilo je bitno da u novoj radnoj okolini ima ljude koji su spremni prenijeti svoje znanje. Ono što ju danas čini najzadovoljnijom je prilika koja joj je u početku i pružena – njezini kolege pomogli su joj razvijati znanja i vještine i njezin se glas čuo i još važnije - uvažavao.

Što velike kompanije traže od svojih mladih zaposlenika?

Kroz pripravnički program u INI zaposleno je više od 550 studenata, a oko 80 % njih je ostalo raditi i nakon jednogodišnjeg staža. Nives je s nama podijelila savjete kako se zaposliti u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj.

1. Postavite jasan poslovni cilj

Važno je znati što želite i definirati svoje prioritete i ciljeve. Mladi bi trebali početi graditi temelje svoje profesionalne karijere već za vrijeme fakulteta.

2. Budite aktivni

Formalno obrazovanje neće biti dovoljno za ostvarenje vaših poslovnih planova. Važno je javljati se na sve dostupne natječaje i gledati na njih kao ulaganje u svoju budućnost. Od mladih se za vrijeme njihovog fakultetskog, ali već i srednjoškolskog obrazovanja očekuje dodatni angažman, u smislu izvanškolskih aktivnosti i uključivanja u razne inicijative. To zahtijeva ulaganje više vremena i truda, ali treba gledati dugoročno i iskorištavati sve prilike koje se nude.

3. Upoznaj kompaniju

Važan element prilikom traženja zaposlenja je i upoznavanje kompanije na čiji oglas se mlada osoba javlja. Bitno je proučiti poslovne strukture i procese same kompanije, upoznati se s njezinim aktivnostima, dosadašnjim postignućima i daljnjim ciljevima. Razmislite kako se vaše dosadašnje radno iskustvo ili vaša struka po pitanju fakultetskog obrazovanja nadovezuje na ono što potencijalni poslodavac očekuje te pokušajte već na samom početku biti vrijedan dio kompanije na način da uvidite gdje su potrebna poboljšanja. I onda ih predložite, vaš glas će se cijeniti.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene